2024/06/18

 

JAV PRASIDEDA KITAS ISTORINIS TEISMAS – ŠĮKART J. BIDENO SŪNAUS HUNTERIO

EPA-ELTA nuotr.

Pirmadienį pradedama prisiekusiųjų atranka Joe Bideno sūnaus Hunterio teismui. Tai pirmas kartas JAV istorijoje, kai baudžiamojon atsakomybėn traukiamas pareigas einančio prezidento vaikas. Kaip tik šiuo metu prezidentas demokratas siekia paspartinti savo perrinkimo kampaniją.

Byla bus nagrinėjama po kito precedento neturinčio teismo proceso, per kurį grįžti į Baltuosius rūmus siekiantis Donaldas Trumpas tapo pirmuoju nuteistu buvusiu JAV prezidentu.

54 metų Hunteris Bidenas neigia visus tris baudžiamuosius kaltinimus, susijusius su 38 kalibro revolverio „Colt Cobra“ įsigijimu 2018 metais. Jis pats prisipažino, kad tuo metu buvo stipriai priklausomas nuo narkotikų.

Teisinės problemos, persekiojančios Jeilio universitetą baigusį teisininką ir lobistą, tapusį menininku, daugiausia susijusios su jo alkoholizmu ir priklausomybe nuo kokaino.

Jis bus teisiamas šeimos gimtajame Vilmingtono mieste Delavero valstijoje dėl dviejų kaltinimų melagingais teiginiais ginklo pirkimo dokumentuose, kad nevartojo narkotikų.

Jam gresia ir trečiasis kaltinimas dėl neteisėto ginklo laikymo. Ginklą jis turėjo tik 11 dienų 2018 m. spalį.

Hunteriui Bidenui beveik pavyko išvengti baudžiamojo persekiojimo, tačiau sudarytas susitarimas dėl ieškinio pernai liepą žlugo. Jei bus pripažintas kaltas, H. Bidenui gali grėsti 25 metai kalėjimo, nors paprastai už tokius nusikaltimus, jei nepateikiami kiti kaltinimai, retai baudžiama įkalinimu.

Kaip pranešama, parodymus, be kitų, turėtų duoti ir Hunterio brolio Beau Bideno našlė. Tuo metu, kai nutiko incidentas su šaunamuoju ginklu, Hallie Biden buvo kaltinamojo mylimoji.

Respublikonai tęsia Kongrese tyrimą, siekdami prezidento apkaltos dėl, jų teigimu, Bidenų šeimos nusikalstamo sąmokslo, nors jokių įrodymų nepateikė. Respublikonų partijos įstatymų leidėjai kaltina Hunterį Bideną korupcine verslo praktika Kinijoje ir Ukrainoje, tačiau jis nėra apkaltintas jokiais nusikaltimais, susijusiais su jo reikalais užsienyje. Prezidentas yra sakęs, kad palaiko sūnų ir myli jį už pastangas atsigauti po priklausomybės nuo narkotikų.

Prokurorai tikisi, kad pristatys bylą per tris dienas, o teismo procesas greičiausiai truks apie dvi savaites. Kalifornijoje Hunteriui Bidenui gresia kiti kaltinimai mokesčių vengimu, byla bus nagrinėjama vėliau šiais metais.

Viljama Sudikienė (AFP)

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video