2024/06/18

 

ŠEŠTADIENĮ PRASIDĖJO PRIĖMIMAS Į AUKŠTĄSIAS MOKYKLAS

ELTOS nuotrauka

Šeštadienį prasidėjo pagrindinis priėmimas į aukštąsias mokyklas. Kaip ir pernai, į valstybės finansuojamas vietas ketinama priimti apie 12,7 tūkst. jaunuolių, skelbia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Ministerija primena, jog stojantieji į universitetus ar kolegijas turi atitikti tam tikrus reikalavimus.

Pavyzdžiui, pretenduojantys tiek į valstybės finansuojamą, tiek nefinansuojamą studijų vietą privalo būti išlaikę tris valstybinius egzaminus: lietuvių kalbos, matematikos ir laisvai pasirinktą.

Be to, stojant į universitetines studijas, šių egzaminų įvertinimų aritmetinis vidurkis negali būti mažesnis nei 36 balai, renkantis kolegijas – 16 balų.

Ministerijos teigimu, augant specialistų poreikiui, didėja valstybės finansuojamų vietų prioritetinėms studijų programoms, tarp kurių – pedagogikos, informatikos, slaugos ir akušerijos, pareigūnus rengiančios programos.

Pasirinkusieji didžiausio poreikio pedagogikos specializacijas turės galimybę gauti prioritetinę paramą – kas mėnesį sulaukti 357,5 eurų dydžio stipendijas.

Taip pat šiemet formuojama atskira konkursinė eilė ir stojantiesiems, kurie yra iš socialiai jautrios aplinkos – iš labai mažas pajamas gaunančių šeimų, ne vyresni kaip 25 m. našlaičiai, globotiniai, turintieji 45 proc. ar mažesnį dalyvumo lygį arba sunkaus ar vidutinio neįgalumo lygį, taip pat trumpųjų studijų absolventai ir turintieji bent 2 m. praktinės veiklos patirties.

Pretenduojantiesiems į šią eilę keliami tokie patys akademinio pasirengimo reikalavimai, kaip ir visiems stojantiesiems.

Skaičiuojama, kad skyrus ne mažiau kaip 10 proc. viso bakalauro ir vientisųjų studijų vietoms skirto valstybės finansavimo, pagal antrąją konkursinę eilę į aukštąsias mokyklas bus priimti beveik 1,3 tūkst. studentų iš socialiai jautrios aplinkos.

Stojimo prašymus bus galima pateikti LAMA BPO sistemoje iki liepos 24 d. ir gauti kvietimus studijuoti mėnesio pabaigoje.

Sutartis su aukštosiomis mokyklomis bus galima pasirašyti internetu ir gyvai iki rugpjūčio 2 d.

Papildomas priėmimas vyks dviem etapais rugpjūčio mėnesį.

2023 m. priėmimo metu LAMA BPO prašymus pateikė 27 547 asmenys, iš kurių studijų sutartis su aukštosiomis mokyklomis pasirašė 20 587 stojantieji.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video