2024/06/18

 

PRIMENA, KADA DRAUDŽIAMA TRANSPORTUOTI GYVŪNUS

Prasidedant vasaros karščiams Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) įspėja gyvūnų vežėjus negabenti gyvūnų kai aplinkos temperatūra maršruto metu gali pasiekti 30 °C.

Esant ir šiek tiek žemesnei temperatūrai būtina planuoti keliones su gyvūnais labai atsakingai, karštas oras ypač pavojingas tiek augintiniams, tiek ūkiniams gyvūnams.

Europos Komisijos interneto svetainėje skelbiama informacija, kad optimali galvijų toleruojama aplinkos temperatūra yra 5–25 °C, o laktuojančių karvių – 5–15 °C, esant aukštesnei nei 21 °C temperatūrai, laktuojančios karvės gali patirti šilumos smūgį.

Pastaruoju metu tiek Lietuvoje, tiek ir kitose valstybėse, į kurias planuojama vežti gyvūnus, įsivyrauja karšti orai.

Oro temperatūrai esant aukštesnei nei 25 °C būtina:

  • Vertinti orų prognozes visos numatomos kelionės maršrutu – nuo išsiuntimo iki paskirties vietos. Jei bet kuriame kelionės etape numatoma 30 °C ar aukštesnė temperatūra, bendradarbiaujant su ūkio subjektais siūlyti perplanuoti kelionės maršruto laiką, datą ir pan.
  • Transporto priemonėje gyvūnus reikia laikyti kuo mažesniu tankiu bei pasirūpinti, kad kelionės metu nepritrūktų vandens.
  • Gyvūnų vežimą, įskaitant trumpas keliones, planuoti ir vykdyti nakties metu, taip išvengiant dienos karščių.
  • Vežėjai, gabenantys ūkinius gyvūnus ir arklius ilgesniais nei 9 val. trukmės maršrutais į Europos Sąjungos valstybes ar kitas šalis, turi užtikrinti pakankamą ventiliaciją ir temperatūros stebėseną.
  • Būtina numatyti veiksmus kaip bus elgiamasi atsitikus nenumatytiems ar net ekstremaliems atvejams (pvz., kelio darbai, spūstys kelyje, kt.).
  • Stojant pagirdyti gyvūnus, reikia pasirūpinti, kad visos ventiliacijos angos būtų atidarytos, o transporto priemonę vėjo kryptimi reikia statyti taip, kad oras transporto priemonės viduje cirkuliuotų maksimaliai.

VMVT dar kartą pabrėžia, kad planuojant keliones vasarą reikia atsižvelgti į prognozuojamas oro sąlygas ne tik gyvūnų pakrovimo į kelių transporto priemonę vietoje, bet ir visos planuojamos kelionės metu – iki gyvūnai pasieks paskirties vietą.

VMVT inf. ir nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video