2024/06/18

 

LIETUVOS GYVENTOJAI GRĄŽINO 5 MLRD. GĖRIMŲ PAKUOČIŲ

Unsplash nuotrauka

Nuo užstato sistemos starto Lietuvoje gyventojai grąžino 5 milijardus pakuočių. Per visą šį laikotarpį jie taip pat susigrąžino apie pusę milijardo Eur, praneša „Užstato sistemos administratorius“ (USAD).

Užstato sistema Lietuvoje pradėjo veikti 2016 metais.

„Ilgametė praktika parodė, kad vienkartinių gėrimų pakuočių užstato sistema yra vienas efektyviausių sprendimų, atitinkančių žiedinės ekonomikos principus. Lietuvos pavyzdžiu vėliau pasekė kitos Europos ir pasaulio šalys, kuriančios taršos mažinimo mechanizmus“, – pastebi G. Varnas.

USAD kasmet surenka 9 iš 10 į rinką išleidžiamų gėrimų skardinių, vienkartinių stiklinių ir plastikinių butelių, pažymėtų užstato sistemos ženklu. Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad sistema prisideda prie aplinkos švarinimo, padeda sumažinti randamų šiukšlių kiekį miškuose, paežerėse ir kitose gamtos vietose.

Sugrįžo pusė milijardo eurų

Kaip rodo atliktos apklausos, gyventojams 10 centų siekiantis užstato dydis yra priimtinas. Administratoriaus teigimu, toks jis turėtų išlikti ir ateityje.

Per ne pilnus penkis šių metų mėnesius Lietuvos gyventojai grąžino virš 250 mln. pakuočių.

Pasak USAD vadovo G. Varno, visi sistemos partneriai ir Vilniuje veikiantis USAD Skaičiavimo centras šiuo metu rengiasi vasaros sezonui, kurio metu išauga gėrimų paklausa ir padidėja grąžinamų pakuočių kiekis. Įprastai per vasaros mėnesius Lietuvoje surenkama daugiau kaip 200 mln. vienetų pakuočių, o daugiau negu pusę jų sudaro PET plastiko buteliai.

Iš viso per visus 2023 metus gyventojai grąžino 685,79 mln. pakuočių ir pasiekė naują rekordą. Procentinė surinktos taros dalis išliko tokia pati, kaip ir anksčiau: grąžinta apie 92 proc. į rinką išleistų pakuočių. 

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video