2024/06/18

 

IRANIEČIAI ATIDUODA PASKUTINĘ PAGARBĄ ŽUVUSIAM PREZIDENTUI

EPA-ELTA nuotrauka

Antradienį dešimtys tūkstančių iraniečių susirinko atiduoti paskutinę pagarbą prezidentui Ebrahimui Raisi ir septyniems jo palydos nariams, žuvusiems per sraigtasparnio katastrofą.

Mojuodami Irano vėliavomis ir laikydami velionio prezidento portretus, gedintieji pajudėjo iš centrinės aikštės šiaurės vakariniame Tabrizo mieste, į kurį E. Raisi skrido, kai sekmadienį sudužo jo sraigtasparnis. Jie žygiavo paskui karstus su E. Raisi ir septynių jo padėjėjų palaikais.

Ryšys su Irano prezidento sraigtasparniu nutrūko, kai jis skrido atgal į Tabrizą po ceremonijos, kurios metu E. Raisi drauge su savo kolega iš Azerbaidžano Ilhamu Alijevu abiejų valstybių pasienyje atidarė užtvankos projektą.

Sekmadienį buvo inicijuota didelė paieškos ir gelbėjimo operacija. Anksti pirmadienį valstybinė televizija paskelbė apie prezidento mirtį, tvirtindama, kad „Irano tautos tarnas ajatola Ebrahimas Raisi pasiekė aukščiausią kankinystės lygį“.

Per katastrofą be Irano prezidento taip pat žuvo šalies užsienio reikalų ministras Hosseinas Amir-Abdollahianas, provincijos pareigūnai ir jo saugumo komandos nariai.

Irano kariuomenės vadas Mohammadas Bagheri nurodė atlikti katastrofos priežasties tyrimą.

Nacionalinis gedulas

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei paskelbė penkių dienų nacionalinį gedulą ir paskyrė 68-erių viceprezidentą Mohammadą Mokhberą laikinuoju prezidentu, kuris šias pareigas eis tol, kol bus surengti prezidento rinkimai.

Valstybinė žiniasklaida vėliau pranešė, kad balsavimas įvyks birželio 28 d.

Laikinuoju užsienio reikalų ministru buvo paskirtas Irano vyriausiasis derybininkas branduoliniais klausimais Ali Bagheri.

E. Raisi palaikai antradienį bus išskraidinti iš Tabrizo į Kumą, o vėliau perkelti į Teheraną. Trečiadienį ryte sostinėje bus surengtos procesijos, o A. Khamenei atsisveikinimo ceremonijoje vadovaus pamaldoms. Tada E. Raisi kūnas bus išskraidintas į jo gimtąjį Mešhedo miestą šiaurės rytuose, kur ketvirtadienio vakarą jis bus palaidotas.

63-ejų E. Raisi valdžioje buvo nuo 2021 m. Ultrakonservatyvių pažiūrų prezidento kadencijos metu vyko masiniai protestai, gilėjo ekonomikos krizė ir vyko beprecedentės ginkluotos konfrontacijos su didžiausiu priešu Izraeliu. E. Raisi poste pakeitė nuosaikųjį Hassaną Rouhanį ir į valdžią atėjo tuo metu, kai ekonomiką slėgė JAV sankcijos, įvestos dėl Irano branduolinės veiklos.

Po žinios apie E. Raisi sraigtasparnio katastrofą Irano sąjungininkai regione pareiškė užuojautą, įskaitant Sirijos vyriausybę, palestiniečių smogikų grupuotę „Hamas“ ir Libano smogikų grupuotę „Hezbollah“.

Lina Linkevičiūtė (AFP)

EPA-ELTA nuotrauka
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video