Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama valgant žalią arba netinkamai apdorotą mėsą, paukštieną, kiaušinius ir kiaušinių produktus, tačiau nesilaikant maisto saugos, nors ir retais atvejais, bakterijos gali patekti ir ant daržovių, kurias suvartojus galima susirgti šia liga.
Daržovės gali būti laistytos arba nuplautos derliaus ėmimo metu užterštu vandeniu, taip pat gali pasitaikyti virtuvėje, kai žalios mėsos skysčiai patenka ant maisto produktų, kurie nėra termiškai apdorojami prieš valgant, pavyzdžiui, salotos. Salotų galvose, dėl jų didelio paviršiaus ploto ir sluoksniuotų lapų, gali slėptis daugybė bakterijų.
Nupjautų ar kitaip mechaniškai pažeistų lapų kraštuose yra maistingų medžiagų, kurios skatina bakterijų augimą, o paviršius tinkamas joms kauptis.
Salmonelės lengvai perduodamos nuo žalio maisto ant kitų paviršių, netinkamai jį ruošiant, taip pat liečiantis prie virtuvės paviršių ir įrangos ar per nešvarias rankas.
Kaip išvengti šios rizikos?
Atskirti ir dar kartą atskirti. Patariama atskirai laikyti žalią mėsą, paukštieną, žuvį nuo kitų maisto produktų, o žaliai mėsai, paukštienai, žuviai doroti naudoti atskiras lenteles ir peilius.
Daržoves kruopščiai nuplauti švariu geriamuoju vandeniu.
Viso daržovių ar kitų maisto produktų ruošimo metu, būtina laikytis nuolatinės, tinkamos rankų higienos.
Svarbu. Saugokime save – visuomet plaukime rankas, laikykimės higienos, maisto ruošimui naudojamas priemones, nuolat plaukime, valykime švariu vandeniu bei palaikykime švarą!
Valstybinės maisto veterinarijos tarnybos inf.