2024/06/26

 

KULTŪROS CENTRŲ VAIDMUO BUS STIPRESNIS

Jolita Janušonienė džiaugėsi, kad išlieka meno mėgėjų veikla. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Nuo balandžio 1 d. įsigaliojus naujai Kultūros centrų įstatymo redakcijai, atitinkamai pakeisti ir poįstatyminiai teisės aktai.
Kokią įtaką šie pokyčiai turės Kupiškio kultūros centro veiklai? Kokių atsiras naujovių? Ar jos palies kultūros darbuotojus?

Naujoves ir Kultūros centro darbo gaires pakomentavo šios įstaigos direktorė Jolita Janušonienė.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Tinklo formavimo principai ir funkcijos

Didžiausias pasikeitimas, pasak J. Janušonienės, kad keičiasi kultūros centrų tinklo formavimo principai. Atsisakoma kultūros centrų akreditavimo ir skirstymo į kategorijas.

Nustatoma, kad kultūros centrų tinklą sudaro Lietuvos nacionalinis kultūros centras, savivaldybių kultūros centrai ir kiti kultūros centrai, pagal sritį kultūros centrai skirstomi į daugiasričius ir specializuotus.

Taip pat išplėstos ir naujai išdėstytos kultūros centrų funkcijos. Ypatingas dėmesys bus skiriamas istorinės atminties aktualizavimui, pilietiškumo ugdymui, vietos ir regiono kultūrinio savitumo skatinimui, kultūrinei edukacijai, tarptautiškumui ir tarpkultūriškumui, bendradarbiavimui su nevyriausybinėmis organizacijomis ir kultūrinio verslumo skatinimui.

J. Janušonienė sakė, kad panašia kryptimi ir dabar savo veiklą vykdė Kupiškio kultūros centras. Kai ką reikės papildyti. Šiuo metu rengiami atnaujinti šio centro nuostatai. Jie bus pateikti tvirtinti rajono Tarybai. Juose turi būti numatyta, kad bus vykdoma bent 50 proc. funkcijų, kurios numatytos įstatyme.

„Labai džiaugiamės, kad išlieka ir meno mėgėjų veiklos puoselėjimo funkcija. Būta visokių pasvarstymų, kad regionuose nebereikia meno mėgėjų kolektyvų, kad kultūros centrai turi likti įstaigomis, užsiimančiomis tik koncertinės veiklos organizavimu.

Žinoma, mažėja meno mėgėjų kolektyvų, žmonių, norinčių dalyvauti šioje veikloje. Vyksta kartų kaita. Jaunimas kitaip žvelgia į tokius dalykus. Jiems reikia kitokios veiklos, naujų saviraiškos formų.

Bet vertybes, kultūros, saviraiškos poreikį galime formuoti nuo jaunumės. Privalome jaunimą supažindinti su mūsų krašto tradicijomis ir papročiais.

Gaila, kad iš mokyklų dingsta dalykai, susiję su etnokultūra. Džiaugiuosi, kad Kupiškio kultūros centre veikia etnokultūros būrelis, kur vaikai supažindinami su savo krašto tradicijomis, vyksta edukaciniai užsiėmimai, kuriuos veda folkloristė Daiva Palionienė.

Inga Baniulienė buria vaikų chorą. Koks bus rezultatas, kol kas nežinia. Gal taip pasiseks išugdyti kultūrinių renginių žiūrovą, žmogų, kuris norės save išreikšti ne tik profesionalaus meno srityse, bet ir meno mėgėjų veikloje.

Prie tokių dalykų ugdymo prisideda kasmet Kupiškyje vykstantis lėlių teatrų festivalis. Vaikai jo labai laukia. Jau įprato žiūrėti tuos spektakliukus, noriai dalyvauja juos papildančiose edukacinėse veiklose“, – kalbėjo pašnekovė.

Plačiau skaitykite balandžio 8 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video