2024/09/29

Ar tikrai pas mus beviltiškai daug bedarbių?

Vieni darbo netekę žmonės aktyviai ieško darbo, imasi ir savo verslo, darbo vietą susikuria prekiaudami turguose, o kiti linkę pasyviai laukti pašalpų ir didinti bedarbių gretas.
Autorės nuotrauka

Pirmojo šių metų pusmečio duomenimis, Panevėžio apskrityje didžiausias nedarbo lygis, arba kitaip sakant, bedarbių procentinis santykis su darbingo amžiaus žmonėmis Kupiškio rajone yra 11,6 proc. Čia darbo neturi 1 255 žmonės.

Statistika

Panevėžio teritorinės darbo biržos Kupiškio skyriaus vedėjos pavaduotoja Laima Vaitiekūnienė sakė, kad rajone labai mažas darbingų žmonių, nuo 16 iki nustatyto pensinio amžiaus, skaičius. Tad ir tas nedarbo procentas išeina toks aukštas. Šių metų liepos 1 d. duomenimis, Panevėžio apskrityje nedarbas siekia 8,6 proc., o Lietuvoje – 7,4 proc.

Kupiškio rajone daugiau bedarbių vyrų nei moterų, bet ir darbo pasiūlymų yra nemažai.
„Pirmąjį pusmetį registruoti 503 pasiūlymai – 384 nuolatiniam darbui ir 119 terminuotam. Pernai tokiu pat laiku buvo 3 proc. darbo pasiūlymų mažiau. Šiemet 5 proc. daugiau yra nuolatinio darbo pasiūlymų.

Ar žmogus sėkmingai susiras darbą, priklauso ir nuo jo išsilavinimo, patirties, motyvacijos, taip pat ir nuo registruotų tuo metu darbo vietų“, – sakė pašnekovė.

Gelbsti projektai

L. Vaitiekūnienė papasakojo apie keturis projektus, kuriuos šiemet įgyvendina darbo birža. Šie projektai yra finansuojami iš Europos socialinio fondo lėšų. Per tuos projektus bedarbis gali įsigyti profesiją, įsidarbinti subsidijuojamoje darbo vietoje. Šie projektai skirti tikslinėms žmonių grupėms.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video