2024/09/29

 

Prezidentūroje pagerbtas kraštietis

Prezidentūros kancleris Giedrius Krasauskas (kairėje) įteikė Žūvančiųjų gelbėjimo kryžių Antanui Tamošiūnui.
Autorės nuotrauka

Penktadienį Lietuvos Respublikos prezidentūroje, dalyvaujant Kupiškio rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojui Vytautui Knizikevičiui, Vilniaus kupiškėnų klubo prezidentei Filomenai Marčiulionienei, viceprezidentui Viliui Bartuliui bei klubo nariams, įteiktas Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius, kuriuo Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė savo dekretu apdovanojo Juozą Petrulį (po mirties) 2012 m. rugsėjo 12 d. už išgelbėtas žydų gyvybes Antrojo pasaulinio karo metu. Garbingas apdovanojimas buvo perduotas sūnėnui Antanui Tamošiūnui.

Apdovanojimo metu prezidentūros kancleris Giedrius Krasauskas pasveikino Antaną Tamošiūną ir pabrėžė, kad apdovanojimas skirtas jo dėdei Juozui Petruliui už pasiaukojimą, meilę ir pagalbą, kurią mūsų kraštietis suteikė žydams gelbėdamas juos nuo sunaikinimo ir rizikuodamas savo gyvybe Antrojo pasaulinio karo metais.

Sveikino rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Knizikevičius ir džiaugėsi, kad galime didžiuotis kraštiečiu, kuris būdamas jautrus kitų bėdoms globojo ir saugojo ieškojusius pagalbos žydų tautybės žmones.

Buvo perduota puokštė ir iš muziejininkų primenant, kad apdovanotas kraštietis yra kolega, ilgus metus dirbęs Šiaulių „Aušros“ muziejuje, po karo rūpinęsis ir Lietuvos muziejų atkūrimu.

Vėliau kupiškėnų delegacija apsilankė 2016 metų kovo 10 dieną duris atvėrusiame Valstybės pažinimo centre, įkurtame prezidentūros teritorijoje. Apie jo ekspozicijas papasakojo vedėja Nideta Jarockienė, supažindino su prezidento institucija ir prezidento rūmų istorija.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Aušra JONUŠYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video