2024/09/29

 

Nuo mokinių siūlo gintis baudomis

Mokinių nuomone, mokytojai – per švelnūs jiems.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Mokytojai pastebi, kad vaikai šiais laikais praranda pagarbą savo ugdytojams. Ne paslaptis, kad mokyklose skamba keiksmai, grasinimai, kartais kyla ir kumščiai. Siekiant apsaugoti pedagogus jų darbe, planuojama griežtinti bausmes už nepilnamečių padarytą nedidelį chuliganizmą ir tyčinį suaugusiųjų garbės ir orumo žeminimą.

Kokiomis priemonėmis savo mokinius drausmina Kupiškio rajono pedagogai?

Policiją kviečia retai

Pastaruoju metu į viešumą vis dažniau kyla mokinių elgesio bėdos: mokytojai kenčia ne tik nuo vaikų keiksmažodžių, atsikalbinėjimo, bet ir nuo patyčių bei psichologinio smurto. Matydama tokias tendencijas, Švietimo ir mokslo ministerija prakalbo apie būtinybę griežtinti Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatytas sankcijas už nepilnamečių nuo 14 iki 16 metų padarytą nedidelį chuliganizmą ir tyčinį suaugusiųjų garbės ir orumo žeminimą.

Teisę kreiptis į policiją mokytojai turėjo ir anksčiau. Baudos už nepilnamečio chuliganizmą dabar siekia 14–28 eurus vaikų tėvams ar globėjams. Jei vaikas jaunesnis, iki 115 eurų baudą gali gauti jo tėvai dėl šių valdžios nepanaudojimo arba panaudojimo priešingai vaiko interesams.

„Kaip matote, priemonių yra, tik nedaugelis mokytojų tuo naudojasi ir labai retai kreipiasi į policiją. Paprastai mokykla stengiasi problemas išspręsti vietoje. Tik kraštutiniu atveju prašoma policijos pagalbos. Per metus sulaukiame tik kelių tokių pranešimų, pareiškimų“, – „Kupiškėnų mintims“ sakė Kupiškio rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio viršininkas Džeraldas Baliūnas.

Turi taisykles

Kupiškio rajono mero pavaduotojas Aurimas Martinka teigė, kad visos mokyklos paprastai turi savo tvarkos taisykles ir jos negali peržengti Lietuvos įstatymų. Kiek griežčiau, anot jo, elgtis gali gimnazijos.

Mokinių drausmei palaikyti, pasak pašnekovo, yra ne vienas specialistas ir komisija: su tokiais vaikais dirba ir psichologai, ir socialiniai pedagogai, didesnės bėdos svarstomos vaiko gerovės komisijose.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video