2024/09/29

 

Atliekų verslas išsipurvino šiukšlių krūvose

Vasarą Puponių kaime įsikūrusios įmonės pastatą gaubė daugybė atliekų. Aplinkosaugininkai nustatė, kad tai buvo pažeidimas.
Autorės nuotrauka

Jau pusantrų metų didelė dalis rajono atliekų keliauja į Puponis. Čia jas pagal europinius reikalavimus turėtų išrūšiuoti ir atiduoti antriniam panaudojimui įmonė „Aukštaitijos švara“. Girtis, kad Kupiškis myli gamtą, dar anksti – aplinkosaugininkai aptiko, kad atliekų rūšiuotojai elgiasi gana nešvariai. Tuo tarpu patys verslininkai tvirtina, kad dėl to kalta buvusi rajono valdžia ir kad padarytos klaidos jiems išėjo į naudą.

Prisikaupė atliekų

Atliekų tvarkytojas UAB ,,Aukštaitijos švara“ savo veiklą Kupiškio rajone pradėjo dar 2014 metų lapkritį. Nuo to laiko pusė atliekų iš kupiškėnų konteinerių gabenamos į jų valdas Puponių kaime. Čia taip pat atvežamos ir kai kurių įmonių, ūkininkų atliekos.

Viskas išrūšiuojama ir gabenama gamintojams, kurie superka metalą, stiklą, popierių ir kitas antrines žaliavas. Dalį tokio krovinio „Aukštaitijos švara“ veža į užsienį. Komunalinės atliekos už tam tikrą mokestį atiduodamos Panevėžio regioniniam sąvartynui.

Nuo pat veiklos pradžios minėta bendrove labai domėjosi aplinkosaugininkai. Jie rengė ne vieną patikrinimą ir stebėjo, kaip atliekų verslininkai laikosi įstatymų.

„Nuo įmonės veiklos pradžios „Aukštaitijos švara“ 2015 metais keturis kartus vežė atliekas į Lenkiją. Kupiškio rajono agentūros pareigūnai visus keturis kartus dalyvavo sveriant ir kraunant atliekas išvežti. Pažeidimų išvežant atliekas nenustatyta“, – konstatavo Panevėžio aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros vedėja Vita Stančikienė.

Atlikę neplanuotus patikrinimus, rajono aplinkosaugininkai vis dėlto aptiko pažeidimų. Įmonė savo teritorijoje vienu metu buvo prikaupusi atliekų daugiau nei galima pagal jai išduotą veiklos leidimą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video