2024/09/29

Gatvių pervardijimas – ant pilietiškumo svarstyklių

Broniaus Žekonio, prieštaringai vertinamos asmenybės, vardu pavadintos gatvės greitai gali nebebūti.
Autorės nuotrauka

Per dvidešimt šešerius nepriklausomybės atkūrimo metus niekaip Kupiškiui nepavyksta pervardyti Petro Pajarskio ir Broniaus Žekonio, komunistinio judėjimo aktyvistų, garbei pavadintų gatvių.
Kai į šią situaciją dėmesį atkreipė Vilniaus kupiškėnų klubas ir kitos organizacijos, rajono valdžia dar kartą kreipėsi į šių gatvių gyventojus, kad jie vasario 3 ir 4 d. ateitų į Savivaldybę, pareikštų savo nuomonę dėl gatvių pavadinimų keitimo ir pasiūlytų kitus jų pavadinimus.

Siūlė patriotiškiau pavadinti

Tai padaryti bandyta ne kartą – ir pirmaisiais atkurtos nepriklausomybės metais, ir vėliau. Deja, nesėkmingai. Nei valdžia, nei gyventojai aktyviai nerodė noro atsikratyti tais gatvių pavadinimais. Abu prieškario Lietuvos komunistinio judėjimo veikėjai buvo traktuojami greičiau kaip kairiųjų pažiūrų žmonės, o ne kaip kolaborantai. Už pažiūras negi teisi žmogų?
Toks požiūris vyravo ir šių diskusijų Savivaldybėje metu.

Rajono mero pavaduotojas Aurimas Martinka B. Žekonio gatvės gyventojams sakė, kad ši gatvė ir P. Pajarskio gatvė yra pavadintos prieštaringai vertinamų asmenų vardais. Jis siūlė jas keisti į patriotiškesnį pavadinimą. „Laukiame jūsų pritarimo ir pasiūlymų dėl kitokio gatvės pavadinimo. Aiškaus istorinio pavadinimo, pavyzdžiui, B. Žekonio gatvė, neturėjo. Taigi reikės ieškoti savo pavadinimo. Gatvę pervardyti reikėtų. Šia situacija jau domisi ir respublikinė spauda, įvairios organizacijos“, – teigė jis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video