2024/11/15

 

Mėsos kilmei nustatyti – DNR tyrimai

Turgavietėje informacija apie mėsos kilmę yra pateikiama matomoje vietoje.
Autorės nuotrauka

Kiekvienas pirkėjas, rinkdamasis maisto produktus, tikisi, kad jie bus kokybiški, saugūs. Daugelis teiraujasi ir jų kilmės, nori išgirsti, kad prekė – lietuviška. Kaip atskirti ant prekystalio gulinčią lenkišką mėsą nuo lietuviškos? Nuo šiol tam bus pasitelkti net DNR tyrimai. Lietuvoje nuo balandžio įsigaliojus Europos Komisijos reglamentui, pasikeitė ir mėsos ženklinimas. Apie tai kalbėjomės su Kupiškio r. valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistais.

Atliks DNR tyrimus

Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pavaldus Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, analizuojantis maisto saugos, kokybės rodiklius, atliekantis tyrimus, būtinus visai importuojamai į mūsų šalį produkcijai įvertinti, atliks genetinius DNR tyrimus mėsos kilmei nustatyti. Jiems bus tinkami ne tik mėsos žaliavos, bet ir termiškai apdoroti gaminiai. Vartotojai, turguje ar parduotuvėje įsigydami mėsą dažnai sulaukia atsakymo, kad jos kilmė – lietuviška, tačiau ar galime būti tuo tikri. Pasak Kupiškio r. valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Kęstučio Jagmino, tai, kad produkto kilmę bus galima atsekti ne tik pagal dokumentaciją, bet ir turint genetinį DNR tyrimą – ateities dalykas. „Kad bus toks tyrimas, yra labai gerai. Tik ar tokie tyrimai bus aktualūs eiliniam vartotojui, pasakyti sunku. Galbūt pasitarnaus iškilus ginčui tarp verslininkų, kai būtina nustatyti mėsos kilmę“, – teigė K. Jagminas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video