2024/09/25

 

Užduotis rajono politikams: prieš balsavimą – pagalvoti

Dabar prieš paspausdami balsavimo mygtuką rajono Tarybos nariai turės gerai pagalvoti, ar neturi interesų konflikto sprendžiamu klausimu.
Autorės nuotrauka

Ketvirtadienį vykusiame rajono Tarybos posėdyje svarstyti 37 pagrindiniai darbotvarkės klausimai ir vienas papildomas. Trys klausimai atidėti – sprendimai bus priimti kituose Tarybos posėdžiuose.
Nors darbotvarkėje buvo daug tokių klausimų, kuriems reikėjo tik formalaus rajono Tarybos sprendimo, tačiau ir jie staiga iš, atrodo, paprastų virto kai kam tikru galvosūkiu.

Interesų konfliktų vingrybės

Prieš prasidedant Tarybos posėdžiui trumpai pasisakė rajono Savivaldybės politikų etikos komisijos pirmininkas Valentinas Beinoris. Jis visiems Tarybos nariams paaiškino, kada reikia nusišalinti balsuojant ir kas yra interesų konfliktas.
„Manau, kad turime aiškiai žinoti kai kuriuos niuansus, kad ateityje priimant sprendimus netektų skaudžiai nukentėti dėl viešų ir privačių interesų konflikto“, – sakė V. Beinoris.

Pasak šios komisijos pirmininko, kad kol kas sudėtinga vengti interesų konflikto, yra visai nesenas pavyzdys iš rajono Tarybos darbo, kuomet balsuojant dėl Kupiškio ligoninės direktoriaus kandidatūros patvirtinimo balsavime dalyvavo ir jo kolegės – Tarybos narės. „Į komisiją neturėtų būti įtraukti vienaip ar kitaip su sprendžiamu klausimu susiję žmonės, o ir patys privalėtų susiprasti ir nedalyvauti, – sakė V. Beinoris. – Beje, neužtenka prieš balsavimą nusišalinti. Tarybos narys turi aiškiai pasakyti, kad tai yra interesų konfliktas.“

Pasak etikos komisijos pirmininko, jeigu nutinka taip, kad nešališkų balsuotojų lieka mažiau negu pusė, meras turi inicijuoti svarstymą, ar leisti klausimo svarstyme ir jo sprendimo priėmime dalyvauti turintiems galimų interesų.
Toks paaiškinimas kai kuriems Tarybos nariams sukėlė nemažai klausimų. Pavyzdžiui, vienas jų buvo toks, ar galima balsuoti, jeigu Tarybos narys gydosi ligoninėje ar poliklinikoje.

Visgi šį kartą į tokias etikos komisijos pirmininko pastabas Tarybos nariai reagavo itin rimtai – balsuojant įvairiais klausimais politikai nevengė pareikšti, kad dėl galimų viešų ir privačių interesų nusišalina nuo klausimo svarstymo ir balsavimo.

Turi pasistengti

Tarybos posėdyje buvo sprendžiamas klausimas, kokį nustatyti kintamosios algos dydį Kupiškio r. pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) ir VšĮ „Kupiškio ligoninė“ vadovams.
„Sveikatos ir socialinės apsaugos komitetas svarstė šį klausimą ir pritarė, kad abiem vadovams būtų skirtas maksimalus – 40 procentų mėnesinės algos kintamosios dalies dydis“, – sakė šio komiteto pirmininkė Rasa Šaltenienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video