2024/09/25

 

Melioracijos statiniai – turtas, kurį reikia branginti

Ūkininko banda ganosi tiesiog… melioracijos griovyje.
Rimanto Bimbirio nuotrauka

Žemė, pievos, pasėliai turi savo šeimininkus. O melioracijos grioviai yra valstybės, taigi ne paties ir ne kaimyno, vadinasi, galima ten elgtis, kaip galvon šauna.
Pažįstami tokie mąstymo įpročiai, gal iš senojo, sovietinio laikmečio užsilikę?.. Turbūt tebegyvi jie ir šiandien, nes tai liudija kasdienybės vaizdeliai.

Savivaldybės melioracijos specialistai atsitiktinai žvalgėsi vienoje rajono seniūnijoje, dar ir kitoje ir pamatė, kas šiose nuotraukose užfiksuota.
Ganosi pievoje gyvuliai, rupšnoja žolę. Reikia jiems atsigerti ir ne vienąkart per parą. Kad nereikėtų vargti su vandens vežiojimu, su girdyklomis, padarė ūkininkas aptvarus aplinkui melioracijos griovius – kai norės karvutė ar telyčia atsigerti, pati suras kelią link vandens. O kad griovys išmaitotas, kad šlaitai išmindžioti, kad drenažas dirvoje dūsta ir vargsta, negi ūkininko rūpestis?

Nebuvo rūpestis, kol tokios situacijos nepamatė Savivaldybės melioracijos specialistai, kol nenufotografavo. Nesmagu pasidarė ūkininkams, pasižadėjo tuoj sutvarkyti, gyvulius atokiau atitverti, kad neprieitų, negadintų melioracijos griovių.
Pasižvalgė atsakingi žmonės kitoje vietoje – pasėlių lauke: ant melioracijos griovio sukrauta iškirsta mediena. O juk negalima, gadinami melioracijos statiniai. Tai žino ir medienos pardavėjai, ir pirkėjai, ir vežėjai. Jie saugo pasėlius, lauką, tik ne melioracijos griovius, nes jie – valstybės, ką ji padarys?..

O valstybė ginasi įstatymais. Administracinių teisės pažeidimų kodekso 189 straipsnio 3 dalyje kalbama apie atsakomybę nesilaikant „Statinių techninės priežiūros taisyklių“. Yra ten tokie perspėjimai apie įspėjimą, baudą nuo 200 iki 1 tūkst. litų. O jei dėl pažeidėjo kaltės deformuojamas statinys, kyla jam grėsmė sugriūti, tada jau gresia bauda nuo 1 tūkst. iki 5 tūkst. litų.

Tokia kalba, paremta neplanuotomis išlaidomis, jau rimtesnė ir praktiškam žmogui suprantamesnė. Savivaldybės melioracijos specialistai kol kas sako baudų neskyrę, jie tikisi kupiškėnų ūkininkų ir žemės savininkų supratingumo.

——-
Autorius: Domas JURJONAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video