2024/09/25

 

Dumblo smarvė prišaukė baudas

Prie buvusių Aukštaičių kolūkio dirbtuvių netoli Palėvenės be aplinkosaugininkų leidimo buvo išversta dumblo, atvežto iš Kupiškio vandens valymo įrenginių.
Autorės nuotrauka

Viena ūkininkė iš Palėvenės nusiskundė, kad praėjusios savaitės pradžioje UAB „Nodama“ į buvusią Aukštaičių kolūkio mechaninių dirbtuvių teritoriją netoli Palėvenės atvežė ir išpylė didelį kiekį nuotekų valymo dumblo. Aplinkui tvyro smarvė. Po liūties tas dumblas apsėmė žvyrkeliuką, kuriuo į savo laukus važiuoja keletas aplinkinių ūkininkų. Kam priklauso tas užpiltas 0,5 ha plotas, nežinia. Anksčiau ten niekas to dumblo neveždavo. Netoli tos teritorijos yra priešgaisrinis rezervuaras. Ar taip galima daryti?

Skundas pasitvirtino

Aplinkos apsaugos agentūros Kupiškio skyriaus vedėja Vita Stančikienė, nuvykusi į nurodytą vietą, rado išpiltą dumblą, buvo juntamas nemalonus kvapas. Pasak jos, ten neseniai buvo vienam ūkininkui grąžinta žemė. Nederlingą, žvyruotą jos lopinėlį žmogus nutarė pagerinti ir paprašė, kad būtų išverstas dumblas, kurį iš Kupiškio vandens valymo įrenginių vežė UAB „Nodama“. Pradėjus lyti jis to ploto nespėjo aparti ir yla išlindo iš maišo. Artimiausiu metu pažadėjo žemę aparti, kai tik šiek tiek pradžius.

Pagal tręšimo planą tą dumblą „UAB „Kupiškio vandenys“ turi vežti į Oniūnų kaimą ir išpilti žemės plote, kuriame yra atlikti grunto tyrimai. Be šių tyrimų bet kur pilti negalima. Šiuo metu dumblo išvežimu rūpinosi įmonė, laimėjusi Kupiškio vandens valymo įrenginių rekonstrukcijos konkursą. Ji kai kuriems darbams samdo subrangovą – šiuo atveju UAB „Nodama“. Tad kol kas ne visai aišku, kas liepė ten išversti dumblą. Išsiaiškinus, pažeidėjui bus skirta administracinė bauda už tręšimą be tręšimo plano. Pareigūnams ji užtraukia 1 200-2 500 Lt baudą. Jie turi būti susipažinę su teisės aktais ir jų nepažeidinėti.

Tarp bausmės ir kompromiso

UAB „Nodama“ direktorius Juozas Puzonas nesigynė, kad jo bendrovės mašina ten išvertė dumblą ir jiems gresia bauda. Anot jo, Kupiškio valymo įrenginių rekonstrukciją atliekanti kauniečių UAB „Ekra“ prašė kuo greičiau išvežti tą dumblą. Dalį išvežę kaip dera į Oniūnus, o likusio kiekio ten jau nebebuvo kur pilti. Tos žemės savininkas per anksti pūdymą apsėjo. Jau žaliuoja pasėliai. Atsirado kitas ūkininkas, norintis pagerinti savo žemės struktūrą, ir sutiko, kad dumblo likutį paliktume jo valdose. „Dumblas perdirbtas. Pavojingų medžiagų jame nėra. Rodos, pilk kur nori. Tačiau labai sunkiai žmonės sutinka juo tręšti savo laukus.„

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video