2024/09/25

 

Vaikų ligų skyriui gresia uždarymas

Bene geriausiai atrodantis Kupiškio ligoninės vaikų ligų skyriaus procedūrinis kabinetas. Tačiau akis bado nusidėvėjusi ir morališkai pasenusi santechnika ir kitas inventorius.
Nuotrauka iš Kupiškio ligoninės archyvo

Niūrūs koridoriai, besilupančiais dažais palatų sienos, kai kuriose iš jų nėra veikiančių elektros lizdų, visur morališkai pasenęs inventorius, vos gyvi sanitariniai mazgai – tokį vaizdelį, primenantį karo stovio ligoninės kasdienybę, šiuo metu išvysta Kupiškio ligoninės vaikų ligų skyriaus pacientai ir lankytojai. Čia savo atžalas slaugančios mamos skundėsi, kad negali net pieno buteliukų išsiplauti. Atsukus palatoje vandens čiaupą, pasklinda nemalonus kanalizacijos kvapas. Šio skyriaus patalpos rimtesnio remonto nemačiusios netoli trisdešimties metų – nuo pat ligoninės pastatymo dienos.Padėtį reikia kuo skubiau taisyti, kadangi Visuomenės sveikatos centras tik trims mėnesiams yra pratęsęs leidimą vaikų skyriui dirbti.

Ieško sprendimo

Pasak Kupiškio ligoninės direktoriaus Daliaus Drungos, pačią pirmąją savo darbo dieną jis pamatęs, kad vaikų ligų skyriaus patalpų būklė labai prasta. Šiuo metu ieškoma šios problemos sprendimų. Vaikų ligų skyriaus perkėlimo į kitas patalpas, remonto klausimai prieš porą savaičių buvo aptarti su ligoninės Stebėtojų taryba, gegužės 30 d. jie svarstyti ir rajono Tarybos Sveikatos ir socialinės apsaugos komitete, dalyvaujant rajono merui Jonui Jaručiui.

„Medicininė įranga pakenčiama, vaikų ligų skyriaus personalas dirba profesionaliai. Tačiau mums čia labai stinga geresnių lovų, čiužinių, spintelių. Bandome dėl šių daiktų labdaros megzti kontaktus su Vokietija. Tokiomis sąlygomis skyrius nebegali toliau veikti. Visuomenės sveikatos centro specialistų išvada tik patvirtino dabartinę padėtį. Gaila, kad ankstesniais metais teikti projektai tų patalpų atnaujinimui negavo europinio finansavimo. Baigiasi 2007-2013 m. Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos etapas. Mes į šio etapo finansavimą nebegalime pakliūti. Kol kas dar neaišku, kokios bus programų kryptys finansuojamos – 2013-2020 m. Esame dviejų ES finansavimo etapų sandūroje. Tad neturime galimybės šiuo metu teikti naujo projekto ir tikėtis gauti lėšų iš europinių fondų. Belieka finansavimas iš Savivaldybės. Jai pateikėme raštą dėl lėšų skyrimo. Džiaugiuosi, kad vietos valdžia labai pozityviai nusiteikusi spręsti šią problemą“, – sakė ligoninės vadovas.

Reikia kitų patalpų

D. Drunga mano, kad vaikų ligų skyrių reikėtų perkelti į kitą vietą. Dabar čia koridoriams tenka 226 kv. m, o palatoms – 165 kv. m. Taip negali būti. Tokiam skyriui reikia 250 kv. m ploto patalpų, kuriose koridoriai būtų kur kas mažesni.
Reikėtų įrengti virtuvėlę-valgyklėlę. Vaikštantys ligoniai neturi maitintis palatose.
Ligoninės vadovas sakė, kad tuščių patalpų yra II a. Anot jo, galimi du variantai, kur būtų galima perkelti šį skyrių. Vienas pagal Savivaldybės specialistų pateiktą sąmatą atsieitų 93,4 tūkst. litų, o kitam gali prireikti ir kelių šimtų tūkstančių litų. Šiuo metu ieškoma racionaliausio sprendimo.

D. Drunga teigė, kad prasta vaikų ligų skyriaus patalpų būklė gali būti kliūtis ateityje pratęsti ligoninei higienos pasą ir sutrikdytų kitų, atitinkančių visus visuomenės sveikatos normų reikalavimus, jos skyrių darbą.

Vaikai – užribyje

Rajono meras J. Jarutis sakė, kad Kupiškio ligoninės vaikų ligų skyriaus problema žinoma. Ieškoma galimybių, kur galėtų būti perkeltas šis skyrius, iš kokių lėšų būtų galima finansuoti jo patalpų remontą. Sprendimas turi būti priimtas per šią vasarą.
Rajono Tarybos Sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto pirmininkė Rasa Šaltenienė papasakojo apie pastangas gauti lėšų mūsų ligoninės vaikų ligų skyriaus remontui. „Vaikų ligų skyrius maždaug prieš septynerius ar aštuonerius metus laikinai buvo perkeltas iš I a., kur šiuo metu yra konsultacinė poliklinika, į buvusias akušerinio skyriaus patalpas. Laikinumas tęsiasi iki šiol. Ir anuomet tos patalpos netenkino šio skyriaus poreikių. Jos yra neremontuotos apie 30 metų, nuo pat ligoninės pastatymo. Nebent tik kosmetinį remontą kokį kartą mačiusios, – kalbėjo komiteto pirmininkė. – Gauti lėšų šio skyriaus rekonstrukcijai buvo siekta jau nuo 2008 metų. Gavus žinią, kad norvegai rengiasi finansuoti tokio pobūdžio projektą, teikta paraiška. Tačiau finansavimo gauti nepavyko. Iš 60 pateiktų iš visos Lietuvos projektų tuomet tik 1 gavo finansavimą. Teikti panašius projektus bandymų buvo ir daugiau, bet lėšų gauta tik reanimacijos skyriaus, III a. patalpų remontui. Apskritai pastaraisiais metais Lietuvoje vaikų ligų gydymo aplinkai gerinti parama nebuvo skiriama.“

Ligoninės direktorius D. Drunga rajono Tarybos Sveikatos ir socialinės apsaugos komitetui buvo pateikęs nuotraukų apie prastą to skyriaus patalpų būklę, nors daugelis komiteto narių taip pat ir visa Taryba žino, kokia ten padėtis.
„Skaudu, kad vaikai – mūsų ateitis, o jais taip nesirūpinama. Šio skyriaus pacientai yra palydimi į įvairias procedūras III a. ir mato, kokia ten graži, šviesi, kelianti nuotaiką ir savotiškai gydanti atmosfera. Grįžę į tamsias, niūrias savo palatas pajunta didelį kontrastą. Ne viena vaiką skyriuje slauganti mama sakė, kad jų atžaloms būtų daug maloniau gydytis šviesesnėse, jaukesnėse palatose“, – dalijosi mintimis pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video