2024/09/25

 

Milijoninių skolų už šildymą uodega ilgėja

Pasibaigus šildymo sezonui rajono gyventojai ir įstaigos šilumos tiekėjams liko skolingos ne vieną tūkstantį litų.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Pasibaigus šildymo sezonui, rodos, visi turėjome lengviau atsipūsti. Tačiau ne visiems šiltasis sezonas bus šioks toks finansinis atokvėpis. AB „Panevėžio energija“ duomenimis, 2011 m. gegužės 1 d. už tiektą šilumą visi Kupiškio miesto ir rajono vartotojai buvo skolingi 1,35 mln. litų. Per metus šių vartotojų skola išaugo iki 1,6 mln. litų.

Visų skolos auga

Pasak AB “Panevėžio energija„ atstovės spaudai Daivos Paulauskienės, pasibaigus šildymo sezonui, 2012 m. gegužės 1 dieną visų šilumos vartotojų skola AB „Panevėžio energijai“ sudarė 24,59 mln. litų, kai praėjusiais metais tokiu pat laiku skola buvo 23,27 mln. litų.

Pernai tuo pačiu laiku už tiektą šilumą visi Kupiškio miesto ir rajono vartotojai buvo skolingi 1,35 mln. litų. Per metus visų vartotojų skola išaugo iki 1,6 mln. litų ir tai sudaro 6,5 proc. nuo visų AB „Panevėžio energija“ įsiskolinusių vartotojų sumos.

Kupiškio r. ir miesto gyventojai šių metų gegužės 1 d. buvo skolingi 994 tūkst. litų. Per metus gyventojų skola išaugo 50 tūkst. litų. Didžiausia gyventojo skola siekia net 38 tūkst. litų. Tai vieno Noriūnų gyventojo skola. Ji visa priteista teisme. Dar 3-ų butų savininkų skolos viršija 20 tūkst. litų, o 10 tūkst. litų dydžio skolos už tiektą šilumą ir karštą vandenį yra susidariusios pas 12 Kupiškio rajono gyventojų. Visų šių gyventojų skolas AB „Panevėžio energija“ yra prisiteisusi. Dabar teismo sprendimus vykdo antstoliai. Didžiausia Savivaldybės buto nuomininko skola už šilumą viršija 8 tūkst. litų. Visų Savivaldybės butuose gyvenančių asmenų skola yra per 111 tūkst. litų. Tai sudaro 11 proc. visų gyventojų skolos.

Visos nepadengs

Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Nijolė Jaruševičienė, paprašyta pakomentuoti, kodėl susidarė tokia didelė skola, sakė, kad nėra kuo stebėtis. Juk kainą už šildymą padidino pati šilumą tiekianti bendrovė.

Šiuo metu Savivaldybės įstaigų skola AB „Panevėžio energija“ yra aptirpusi maždaug 45 tūkst. litų. Pirmiausia kas mėnesį yra išmokamos algos darbuotojams, SODROS, gyventojų pajamų mokesčiai, atsiskaitoma už ryšio paslaugas, elektrą ir išmokamos kompensacijos už moksleivių vežiojimą, o paskui dengiamos visos kitos išlaidos. “Mes kreditinio įsiskolinimo duomenis susumuojame kiekvieno mėnesio 1 d. AB „Panevėžio energija“, jei nesumokama jai už šildymą ir karštą vandenį iki mėnesio 15 d., tai 20 d. jau dažnai atsiunčia raštus, primenančius apie įsiskolinimą. Tad realiai jų pateikti duomenys apie skolą mėnesio pabaigoje jau būna pasikeitę. Iki kito šildymo sezono pradžios Savivaldybė skolą šiai bendrovei turėtų labai sumažinti.„

“Išmokėjus darbuotojams atostoginius, kai tik atsiras daugiau laisvų lėšų, tai bus padaryta. Šimtu procentų padengti skolos gali ir nepavykti, nes rajono biudžete ir nebuvo numatyta lėšų visų metų šildymo išlaidoms. Gerai tik, kad ši skola Savivaldybei yra atidėta ir nereikia pagal nustatytą grafiką mokėti konkrečių sumų“, – kalbėjo skyriaus vedėja.

Imsis priemonių

Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis sakė, kad už Savivaldybės administracinio pastato šildymą dar nesumokėta maždaug 4 tūkst. litų. Skola susidarė dėl to, kad jau metai nepavyksta susigrąžinti išlaidų kompensacijų, kurios priklauso už įvykdytus europinius projektus. Anot direktoriaus, šiek tiek apvylė šių projektų partneriai, laiku nepateikę projektų vykdymo ataskaitų, todėl stringa tų kompensacijų grąžinimo mechanizmas.

Ž. Aukštikalnis patikino, kad Savivaldybė jau imasi ryžtingų priemonių, kad jai priklausančiuose butuose gyvenantieji asmenys apmokėtų skolas už šildymą ir kitas komunalines paslaugas. Rajono Tarybai bus teikiama pakoreguota pašalpų mokėjimo tvarka. Numatoma socialinės paramos dalį, kurią gauna remiami asmenys, skirti skoloms už komunalinius patarnavimus ir šildymą padengti.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video