2024/09/25

 

Nutiesti draugystės tiltai su Štumu

Draugystės ir bendradarbiavimo sutartį pasirašė Kupiškio r. meras Jonas Jarutis ir Štumo miesto ir gmynos burmistras Leszek Tabor.
Autorės nuotrauka

Gegužės 3-6 dienomis Štume (Lenkija) lankėsi rajono Savivaldybės delegacija. Ten buvo pasirašyta draugystės ir bendradarbiavimo sutartis su Štumo miestu ir gmyna.

Atvėrė kelius

Štume tomis dienomis susitiko ne tik mūsų – lietuvių delegacija, bet ir kitų valstybių, su kuriomis šis miestas yra užmezgęs bendradarbiavimo ryšius prieš daugelį metų. Tai pirmieji jų partneriai iš Vokietijos nedidelio Žemutinės Saksonijos miesto Ritterhude.
„Viskas prasidėjo dar 1985 metais, kada buvo įtempta padėtis pasaulyje. Tuomet Ritterhude mero Johano Štolcės iniciatyva gavome didelę medicininę pagalbą Štumo ligoninei, – prisiminė bendradarbiavimo pradžią Štumo burmistras Leszek Tabor. –  1994 metais pasirašėme bendradarbiavimo sutartį. Tai buvo laikai, kai mes demokratijos mokėmės iš vokiečių. Mus labai džiugina tai, kad buvo galimybė jauniems žmonėms užmegzti ryšius po Antrojo pasaulinio karo, nes jame tuomet mūsų tėvai ir seneliai dalyvavo kaip priešai, o čia draugiški ryšiai. Ritterhude pasiūlyta dar bendradarbiauti ir su Šiaurės vakarų Prancūzijoje, aukštutinėje Normandijoje, esančiu nedideliu miestu Val de Reuil. Taip atsirado bendradarbiavimas ir partnerystė tarp šių mietų.

Susidarė Vaimaro trikampis: lenkai, prancūzai ir vokiečiai. Ši draugystė atnešė daug naudos visoms pusėms – tikimės, kad taip bus ir ateityje. Ji padėjo mums vykdant naujus projektus, kuriuos finansavo Europos Sąjungos (ES) fondai, galime didesnį dėmesį skirti turizmo vystymui, ekologijai bei kitiems aplinkos tvarkymo klausimams.“
Pasak L. Tabor, per paskutinius kelerius metus labai pasikeitė Štumas. Prie to labai prisidėjo partnerystė su kitų šalių miestais ir ES parama.

Ritterhude miesto merė Susanne Geils sakė, kad per tuos metus glaudūs ryšiai palaikomi ne tik tarp savivaldybių, bet ir tarp mokyklų, nevyriausybinių organizacijų, sportininkų. Vienas pirmųjų vykdytų projektų „Širdies dovana“. Čia buvo teikiama pagalba ir bendradarbiavimas medicinos srityje. „Praeityje buvo labai sunkus istorijos etapas tarp lenkų ir vokiečių, todėl svarbiausias šios draugystės uždavinys, kad nebūtų jokio priešiškumo tarp šių dviejų tautų“, – sakė S. Geils.
Draugystė tarp Štumo ir Ritterhude tęsiasi 15 metų, 10 metų tarp Val de Reuil ir Štumo.

Apie partnerius

Apie 13 tūkstančių turinčiame Štumo mieste ir gmynoje burmistro pareigas einantis Leszek Tabor pasakojo, kad burmistru yra jau 18 metų. Pas juos burmistro ir tarybos rinkimai vyksta kas ketveri metai. Burmistrą renka patys gyventojai. Rinkimuose jis dalyvauja kaip nepriklausomas kandidatas, nes nėra jokios partijos narys. L. Tabor Varšuvos universitete yra baigęs žurnalistikos ir politologijos mokslus.
Štumo miesto ir gmynos valdyme dalyvauja 15 tarybos narių. Štume yra 2 gimnazijos, 4 pagrindinės mokyklos, 1 šešiametė mokykla ir 5 ikimokyklinio amžiaus įstaigos. Šioje vaivadijoje nedarbas yra gana didelis – siekia apie 19 procentų. Pagrindinė to priežastis, kad čia kažkada buvo dideli valstybiniai žemės ūkiai (kaip pas mus kolūkiai), o jiems iširus, atsiradus šeimos ūkiams, labai modernizavus darbus, tiek darbo rankų nebereikia.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video