2024/09/25

 

Komisijos pirmininkas – melavo?

Komisijos pirmininko darbas priminė daugiau herojaus veiklą iš animacinio filmo vaikams,
 o ne rimtą dabartinės padėties
 A. Petrausko muziejuje tyrimą.
Agnės Pėčaitės-Stankevičienės piešinys

Sukilę aistros ir diskusijos dėl Adomo Petrausko muziejaus Uoginių kaime nerimsta. Spaudoje apie tai buvo jau ne kartą rašyta. Uoginių kaimo bendruomenei išreiškus susirūpinimą dėl šio muziejaus eksponatų mero Jono Jaručio potvarkiu buvo sudaryta komisija, kuri turėjo viską išsiaiškinti ir padėti galutinį tašką šioje istorijoje.
Neseniai paskelbta, kad Andriaus Kleniausko vadovaujama komisija baigė savo tyrimą, visi eksponatai rasti. Tačiau, pasirodo, niekas iš komisijos narių A. Petrausko muziejuje nebuvo, o išvadas apie tyrimą ir jo pabaigą sužinojo tik iš laikraščio.

Pažeidimų nerado

Gruodžio pabaigoje rajono meras Jonas Jarutis savo potvarkiu sudarė komisiją, kuri turėjo atlikti reviziją. Komisijos nariais buvo paskirti Kupiškio r. Kultūros ir švietimo skyriaus specialistė Irena Mockuvienė, rajono Tarybos narys Albinas Vaižmužis, Kupiškio etnografijos muziejaus vyr. fondų saugotoja Liucija Dobrickienė, buhalterijos specialistė Monika Žurauskaitė. Komisijos pirmininku paskirtas rajono Tarybos narys Andrius Kleniauskas. Jis parašu patvirtino atlikto veiklos tyrimo rezultatus bei išvadas. Ten rašoma, kad su muziejaus specialiste Alvyra Dluckiene susisiekti dėl jos ligos nepavyko. Eksponatų pardavimo faktų komisija nenustatė. Taip pat komisija nenustatė, kad muziejaus specialistė piktybiškai reikalaudavo įvairių dovanėlių: gėrimo butelių ar saldainių. Pažeidimų komisija nerado ir buhalterinėje apskaitoje.

Daug diskusijų kilo dėl muziejuje buvusių girnapusių, kurių pasigedo jas dovanoję Uoginių kaimo gyventojai. „Komisijai atliekant tyrimą girnapusės rastos vieno iš muziejaus pastatų rūsyje“, – teigiama išvadose.

Išvados – papiktino

Kai viskas surasta, klausimų nebeturėtų kilti, tačiau pradėjo aiškėti, kad ši komisija kartu nieko netyrė, niekada taip ir nebuvo nuvykusi į A. Petrausko muziejų. Kalbinti komisijos nariai tik gūžčiojo ir sakė, kad A. Kleniauskas tas išvadas parašė vienas.
Labiausiai tokio „tyrimo“ eiga ir pabaiga pasipiktino Uoginių bendruomenė. Balandžio 30 d. vyko Uoginių kaimo bendruomenės valdybos susirinkimas, į kurį kviestas ir komisijos pirmininkas Andrius Kleniauskas. Jis, pasak bendruomenės pirmininkės Zitos Kaušakienės, neatvyko teisindamasis, kad negali, nes serga.  Susirinkime dalyvavo tik Albinas Vaižmužis.

„Mes buvome pateikę sąrašą žmonių, kurie galėjo papasakoti komisijai apie savo įtarimus, abejones, tačiau niekas su jais nesikalbėjo, nieko neklausė“, – sakė Z. Kaušakienė.
„Kaip eidamas rajono Tarybos nario pareigas A. Kleniauskas gali taip neatsakingai atlikti jam pavestą darbą?“ – klausė Uoginių bendruomenės narė Liolė Anikevičienė.
Kitas bendruomenės narys Povilas Daugėla kėlė klausimą, pagal kokius kriterijus buvo atliktas tyrimas.

„Bendruomenė nesiekia, kad būtų kažkas nubaustas, tiesiog reikalauja elementarios tiesos. Todėl nutarta prašyti atlikti pakartotinį tyrimą ir pakeisti komisijos pirmininką. Žmonės pasiūlė į komisijos darbą įtraukti ir Uoginių bendruomenės narių“, – rašoma bendruomenės valdybos susirinkimo protokole.

Komisija dirbo

„Prie bendruomenės protokolo buvo užrašytos bendruomenės žmonių pavardės ir ko jie pasigedo tame muziejuje. Tie dalykai yra surasti, – sakė A. Kleniauskas. – Buvo išsakytas priekaištas, kad komisijos nariai nevyko pas žmones, pas kuriuos yra neva dingę muziejaus eksponatai. Mes neturime teisės eiti pas žmogų ir prašyti parodyti, iš kur jo kieme atsirado daiktas. Teigiama, kad muziejuje buvo 300 girnapusių. Tai kas ten, Mosėdis, ar ką – iš kur jų tiek bus. Aš pats dirbau daug metų muziejuje. Buvo toks metas, kad girnapusės ir didesni akmenys dingdavo – čia faktas.“

Pasiteiravus, ar jis ir dar kas nors iš komisijos narių buvo nuvykę į muziejų, A. Kleniauskas sakė:  „Aš turėjau muziejaus raktus, todėl ten gal porą kartų buvome nuvykę kartu su muziejaus vyr. fondų saugotoja L. Dobrickiene. Žiemą buvo labai šalta ir kokį mėnesį nieko daryti negalėjome. Buvo sutikrinti gaunamų eksponatų katalogai, visi eksponatai atsirado. Ten tiria ir policija. Ką jie tiria, nežinau. Nei mes į jų darbą kišamės, nei jie į mūsų. “
Paklausus A. Kleniausko, ar policijos pareigūnai prašė jo raktų, kad galėtų patekti į muziejų, jis teigė, kad ne: „Raktus turėjau aš, kaip policija vykdė tyrimą, nežinau. Jiems nebuvo net būtina į tą muziejų įeiti.“

Nelabai komisijos pirmininkas suprato ir jo vadovaujamos komisijos prasmės. „Praktiškai tai nesuprantu, kam ta Savivaldybės komisija buvo sudaryta. Jeigu Uoginių bendruomenė nunešė skundą į prokuratūrą, tai jie tegul ir tiria, nes turi teisę apklausti žmones“, – sakė A. Kleniauskas.

Apie komisijos nuveikto darbo išvadas, A. Kleniausko teigimu, žinojo visi komisijos nariai, išskyrus I. Mockuvienę. „Su vienais kalbėjau telefonu, o L. Dobrickienė buvo atėjusi man padėti surašyti protokolą ir matė išvadas“, – teigė A. Kleniauskas.
Prakalbus, kodėl komisija dirbo taip pasyviai, A. Kleniauskas irgi turėjo savo argumentus: „Gerai, susirinksime mes, komisija. Ką galime sėdėdami salėje nuspręsti. O važiuoti tikrinti tuos eksponatus, tai reikia pusantrų metų mesti visus kitus darbus. Dabar atėjo dirbti nauja darbuotoja ir tas patikrinimo darbas tęsis toliau. Jeigu ten koks žmogus buvo davęs 20 litų ar butelį, tai aš neturiu net tokios teisės skambinti ir jo klausti. Aš rėmiausi bendruomenės protokolu. Viskas, apie ką jie rašė, yra, niekas nedingo. Nežinau, ką nori surasti bendruomenė.“

Paklausus, kaip pirmininkas vertina komisijos darbą, pašnekovas atsakė: „Mes ką galėjome, padarėme. Nesu psichologas, bet žmonių aistros virė tikrai ne dėl eksponatų.“
Pasak A. Kleniausko, norint nuodugniai atlikti tyrimą komisijos nariai turėtų mesti savo darbus ir vien tik tai tirti, o tam niekas neturi laiko: „Visi žmonės turi savo darbus, todėl negi juos trukdysi. A. Vaižmužis buvo tiesiog komisijos nariu, I. Mockuvienės irgi nenorėjau trukdyti, manau, kad tai formalumas.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video