2024/09/24

Valdžia tiesia nagus į pensijų fondus

Prieš keletą metų itin nepatikliai žvelgėme į siūlomus pensijų kaupimo fondus. Ir, ko gero, ne veltui – dėl valdžios sprendimų porą kartų sumažinti fondai smarkiai nukentėjo. O paskutinė Lietuvos vyriausybės idėja juos gali ir sužlugdyti. Konservatoriai pasiūlė bent metams sustabdyti pervedimus į antrosios pakopos pensijų fondus ir taip užkaišioti kiaurą šalies biudžetą.

Skaičiuoja būsimą pensiją

Praėjusią savaitę į Seimo darbotvarkę buvo įtraukta Pensijų reformos įstatymo pataisa, kuria siūlyta kitiems metams sumažinti pervedimus į privačius pensijų fondus nuo 2 proc. iki 0 proc.

Kaip žinoma, Lietuva nuo 2008-ųjų pervedimus jau tris kartus buvo sumažinusi nuo 5,5 proc. iki 2 proc. su pažadu pasibaigus krizei juos grąžinti į buvusį lygį.

Tačiau kol kas, matyt, valdžios nagai dar smarkiau lenkti į save, nei į savo piliečius. Pataisai 2012 metais visai sustabdyti pervedimus į privačius pensijų fondus jau pritarė konservatoriai, jai simpatizuoja ir socialdemokratai. Tikima, kad šis sumanymas padėtų bent šiek tiek padengti valstybės biudžeto minusą.

Tuo tarpu visuomenėje tik kitų metų biudžetą svarstant staiga išlindęs pasiūlymas sukėlė pasipiktinimo bangą. Būsimieji pensininkai dėl to jau graso Konstituciniu teismu. Šios institucijos vertinimo taip pat jau laukia anksčiau pateiktas skundas, kai Seimas nusprendė sumažinti „Sodros“ atsiskaitymus antrosios pakopos pensijoms 5,5 – 2 procentais.

„Iki pensijos man likę nebedaug. Todėl pervedimų sustabdymas tikrai pakenktų. Jau ir taip kiek praradome lėšų, kai „Sodros“ atsiskaitymus sumažino per pusę„, – su „Kupiškėnų mintimis“ kalbėjo savo pensijų fondų pokyčius itin stropiai stebinti kupiškėnė Dalė Čelkienė.

Anot jos, jauni žmonės iki pensijos dar spės išlyginti nuostolius, tačiau vyresniesiems toks valdžios pasiūlymas tikrai atsilieps.

Socialinės reformos žlugdymas

Daug didesnius nuostolius sustabdžius pervedimus į privačius pensijų fondus mato „DnB NORD investicijų valdymas“ generalinis direktorius bei Lietuvos investicijų ir pensijų fondų (LIPFA) asociacijos pirmininkas Šarūnas Ruzgys.

„Vyriausybės pasiūlymas – absoliutus 2003 metais pradėtos reformos žlugdymas“, – įsitikinęs pašnekovas.

Pati privačių pensijų fondų idėja, pasak Š. Ruzgio, kilo stebint vis menkstantį „Sodros“ biudžetą. Ir papildoma pensija turėjo būti priedas prie mažėjančios pensijos.

„Valstybės biudžeto papildymas pensijų fondų sąskaita – tai mūsų valdžios padlaižiavimas prieš rinkimus lojaliausiems savo rinkėjams – dabartiniams pensininkams. Tačiau nuskriaudžiami jauni žmonės, iš kurių atimama galimybė užsidirbti savo pensijas“, – „Kupiškėnų mintims“ kalbėjo LIPFA pirmininkas.

Anot jo, valstybė tokiais sprendimais tik dar labiau skatina jaunimo emigraciją ir nepasitikėjimą valdžios sugebėjimais įvykdyti socialinės sistemos reformą.

Kentės ir verslas

Siūlydama metams sustabdyti pervedimus į privačius pensijų fondus, pasak Š. Ruzgio, valdžia pakenks ir verslui: „Verslo pasaulyje sukasi didelės investicijos tokiuose fonduose. Taigi labai gaila, kad šalies premjeras Andrius Kubilius kviečiasi į Lietuvą užsienio investitorius, o savus žlugdo panašiais sumanymais.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video