2024/09/24

Kada keisime šiferio stogus?

Jau seniai kalbama apie asbesto turinčių gaminių, šiferio stogų kenksmingumą žmogaus sveikatai. Kalbama ir apie valdžios iniciatyvas šalinti tokius gaminius iš viešojo naudojimo statinių ir visos gyvenamosios aplinkos. Užsimenama apie valdžios paramą šiems darbams ir iniciatyvoms. Rajono Savivaldybė ką tik parengė specialią paramos programą, o rajono Taryba ją patvirtino. Kokia tai programa ir kada galima tikėtis jos įgyvendinimo?

Programa – ateities darbams

Turbūt nerasime žmogaus, kuris nenorėtų ilgai ir aktyviai gyventi, gražiai bendrauti su aplinkiniais, maloniai savo namuose jaustis. Bet šiai siekiamybei dažnai trukdo įvairūs kliuviniai, tarp jų ir seni įpročiai, lėšų stoka, informacijos trūkumas. Visada pirmiausia būtina suvokti, kas, kam ir dėl ko daroma.

Taigi prieš imantis darbų, reikalingas planas. Rajono Savivaldybės parengtoje paramos asbesto turintiems gaminiams šalinti iš viešojo naudojimo ir gyvenamųjų pastatų programoje teigiama, kad ja siekiama paskatinti pastatų naudotojus ir savininkus šalinti asbesto turinčius gaminius, pirmiausia stogų dangas. Programoje dalyvauja Savivaldybės teritorijoje esančių statinių naudotojai ir savininkai. Kad programą būtų galima vykdyti, reikia sukurti paramos mechanizmą. Būtina suderinti asbesto turinčių atliekų išvežimo tvarką su regioniniais atliekų tvarkymo planais ir pajėgomis. Reikia informuoti Savivaldybės bendruomenę apie asbesto keliamą riziką sveikatai, apie saugų elgesį šalinant atliekas, apie paramos sąlygas.

Programoje yra nustatyti jos įgyvendinimo kriterijai, taigi reikės pašalintų gaminių kiekį palyginti su gaminių kiekiu, nustatytu pagal inventorizacijos duomenis.

Pagal šiemet Savivaldybės teritorijoje atliktą asbesto turinčių gaminių inventorizaciją nustatyta, kad rajone (išskyrus Kupiškio miestą ir Subačių) yra 3993 gyvenamieji namai ir jų priklausiniai, juose yra 8909 tonos asbestinio šiferio, ir 68 viešojo naudojimo pastatai su 378 tonomis šiferio. Taigi iš viso yra per 4 tūkst. pastatų ir 9,2 tūkst. tonų asbestinių atliekų.

Programoje teigiama, kad ji bus įgyvendinama iš Savivaldybės, valstybės ir Europos Sąjungos programų lėšų. Prašymai gauti paramą teikiami paskelbus kvietimą, juos nagrinės Savivaldybės administracijos direktoriaus sudaryta programos įgyvendinimo komisija arba kitos administravimą ir priežiūrą atliekančios institucijos. Asbesto turinčių atliekų šalinimo klausimus spręs Savivaldybės administracijos Urbanistikos ir ekologijos skyrius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Domas JURJONAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video