2024/09/24

Civilinio proceso kodekso naujovės – galimybė geriau ginti savo teises

Nuo šių metų spalio 1 d. įsigaliojo LR Civilinio proceso kodekso naujovės. Ką pravartu įsidėmėti ne tik teisininkams, bet ir plačiajai viusomenei, papasakojo Kupiškio r. apylinkės teismo teisėjas Saulius Vanagas.

Žyminis mokestis

Pasak S. Vanago, kai ieškinys yra iki 100 tūkst. litų, žyminio mokesčio dydis išliko nepakitęs – 3 proc. nuo ieškinio sumos. Tačiau yra ir naujovių. Antai ginčai dėl nuomos santykių. Anksčiau už tokį ieškinį reikėjo mokėti 100 Lt žyminį mokestį, o šiuo metu reikės – 200 Lt. Ginčai dėl įvairių sutarčių pakeitimo atsieis 500 Lt, o buvo – 100 Lt. Apmokestinti skundai dėl laikinųjų apsaugos priemonių. Pavyzdžiui, prašymas dėl skolos išieškojimo areštuoti kito turtą kainuos 100 Lt. Tiek pat reikės mokėti ir už prašymą panaikinti turto areštą. Anksčiau tokio pobūdžio skundai ir prašymai buvo neapmokestinami. Nuo 50 Lt iki 100 Lt padidėjo žyminis mokestis dėl sprendimo už akių peržiūrėjimo.

Asmenys, turintys elektroninį parašą ir procesinius dokumentus pateikiantys el. paštu, moka 75 proc. nustatyto žyminio mokesčio sumos.

Skelbia internete

Nuo spalio 1 d. laikraščiuose nebeskelbiama apie procesinių dokumentų įteikimą, teismo datą. Dabar šio pobūdžio skelbimai yra dedami į internetinį puslapį teismai.lt Tokiu būdu, anot teisėjo, palengvinama finansinė našta atsakovui, kuris skelbimo spaudoje išlaidas, maždaug 200 Lt, pasibaigus teismo procesui turėdavo padengti. „Ar greičiau pasieks informacija žmones apie bylas, sunku pasakyti. Procesinis dokumentas laikomas įteiktu apie tai paskelbus internete. Mūsų teismo 4-5 tokie skelbimai jau buvo. Iš jų nė vienas atsakovas neatsišaukė, nepasidomėjo byla. Kai skelbdavome laikraštyje, atsišaukdavo išvykusių į užsienį tėvai, seneliai ir procesas pajudėdavo. Kita vertus, manau, kad informacija apie teismo posėdžius internete užsienyje gyvenantiems mūsų tautiečiams bus prieinamesnė. Paieška nesudėtinga – pagal pavardę. Pavyzdžiui, žmogus, žinantis, kad nevykdo kokių nors mokestinių įsipareigojimų, teismas. lt puslapyje gali pasidomėti, ar jo nepadavė į teismą“, – kalbėjo S. Vanagas.

Nagrinės didesnius ieškinius

Padidėjo ieškinio suma, dėl kurios galima kreiptis į apylinkės teismą. Anksčiau buvo 100 tūkst. litų, o dabar – 150 tūkst. litų. Pasak teisėjo, Kupiškio r. apylinkės teisme didelių ieškinių nėra buvę. Tad krūvis teisėjams dėl šios naujovės nepadidės. Šeimos bylose, dėl neturtinės žalos atlyginimo ir darbo bylose ginčo suma apylinkės teismuose neberibojama. Anksčiau čia nagrinėti ieškiniai tik iki 150 tūkst. litų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video