2024/09/24

Šiluma kaulų nelaužo – laužo mokesčiai

Kaip ir kasmet atšalus orams daugiabučių namų gyventojai su siaubu laukia mokesčių už šildymą. Nors pastaruoju metu vis garsiau diskutuojama, kad dideles šilumos kainas lemia brangus kuras, seni daugiabučiai namai, ir ieškoma kokios nors išeities, panašu, jog našta žmonėms liks tokia pati. Ne lengviau ir kupiškėnams, žinantiems, kad mes šildomės pigesniu kuru. Tačiau turime padėti kaimynams.

Ministerijos idėja – sumažinti

Kol kas rudens orai neprognozuoja greitai prasidėsiančio šildymo sezono. Startą jam paprastai duoda tris paras iš eilės žemiau 10 laipsnių nukritusi oro temperatūra.

Nors gyventojų ar įstaigų pageidavimu šildyti atskirus namus galima ir anksčiau. Tam tereikia gyventojų daugumos ar įstaigos vadovo pritarimo.

Šilumos kainos nuo spalio 1 d. liks tokios pat ir gyventojai mokės po 24,05 centus už kilovatvalandę. Tokią informaciją išplatino bendrovė „Panevėžio energija“, šilumą tiekianti 7 savivaldybėms, tarp jų ir Kupiškiui.

Gal liaudžiai nuraminti, o gal savo rūpesčiui parodyti valdžia, kaip ir kiekvieną rudenį, bando ieškoti būdų, kaip sumažinti šildymo išlaidas gyventojams.

Štai Energetikos ministerija giriasi radusi būdą didžiuosiuose miestuose šilumą atpiginti 4 centais už kilovatvalandę. Pasiūlymo esmė – Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Klaipėdos ir Alytaus termofikacinėse elektrinėse deginti bendrovės „Lietuvos energija“ nepanaudotas dujas.

Vėliau, įsitikinus šio pasiūlymo veiksmingumu, šilumos kaina tokiu principu galėtų būti mažinama ir kitose Lietuvos savivaldybėse.

Praėjusį ketvirtadienį į pasitarimą šiuo klausimu Energetikos ministerijoje vyko ir bendrovės „Panevėžio energija“ atstovai. Kaip sakė šios įmonės atstovė spaudai Daiva Paulauskienė, po susitikimo konkrečių sprendimų neprieita – dar tikslinamasi dėl ministerijos pasiūlytos iniciatyvos.

„Bet jei bus priimtas sprendimas tokiai numatytai Energetikos ministerijos pozicijai, tai turės įtakos ir AB „Panevėžio energija“ tiekiamos šilumos kainai visuose aptarnaujamuose rajonuose, įskaitant ir Kupiškį. Tačiau konkrečiai teigti, kad kaina sumažės 4 ct, tikrai negalime. Tai priklausys nuo mūsų bendrovės elektrinės galimybių papildomai pagaminti elektros energijos kiekį“, – komentavo D. Paulauskienė.

Neturi žodžio

Ne tik ministerija gali tarti žodį eilinių gyventojų labui. Juk tokia bendrovė kaip „Panevėžio energija“ susideda iš krūvos akcininkų, tarp kurių yra ir mūsų rajono Savivaldybė. Ji čia turi beveik 6 procentus akcijų, o mūsų rajono administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis įeina į „Panevėžio energijos“ stebėtojų tarybą.

Tačiau, kaip jis pats sako, Kupiškis svaraus žodžio dėl šilumos kainų savo rajone neturi. Mat „Panevėžio energijos“ išlaidas bei paskaičiuotas kainas klientams perskaičiuoja ir patvirtina Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. O jei Kupiškio savivaldybė, anot jo, nuspręstų jas užginčyti – užtruktų pats procesas ir naudos, ko gero, nebūtų.

Pasidomėjus, kodėl visos septynios „Panevėžio energijos“ aptarnaujamos savivaldybės moka vienodą šildymo kainą, nors vienose jų naudojamas biokuras, kitose – dujos, pašnekovas paaiškino, kad taip išlyginamos bendros šilumos tiekėjų išlaidos.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video