2024/09/24

Konstitucijos egzaminas Savivaldybėje be piliečių

Spalio 6 d. Teisingumo ministerijos iniciatyva visose Lietuvos savivaldybėse penktą kartą buvo surengtas Konstitucijos egzaminas. Jame dalyvauti norą buvo pareiškusios 60 savivaldybių ir maždaug 339 mokyklos. Piliečiai į testo klausimus galėjo atsakinėti ir internetu.

Egzaminą ignoravo

Suskirstyti į kelias amžiaus grupes mokinukai Konstitucijos egzaminą galėjo laikyti 9 val. savo mokyklose, o suaugusiesiems šis egzaminas buvo numatytas 12 val. rajono Savivaldybės posėdžių salėje. Tačiau Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudarytos Konstitucijos egzamino vertinimo komisijos nariai – Kanceliarijos skyriaus vedėja Vanda Kareivienė, šio skyriaus specialistė Stasė Krestovienė ir administracijos specialistas Laimutis Tilius, nesulaukė nė vieno jį panorusio laikyti. Kupiškėnai šį egzaminą šiemet ignoravo kaip ir pernai.

Pasak V. Kareivienės, gal bus panorusių Konstitucijos žinias pasitikrinti internetu. Kol kas tokios informacijos neturime. Matyt, daugelis nedrįsta būti viešai įvertinti. Šiemet pasistengta, kad šis egzaminas vyktų ne šeštadienį, bet darbo dieną, pietų pertraukos metu.

Suabejojus, ar nestigo žmonėms informacijos apie visa tai, S. Krestovienės nuomone, informacijos apie egzaminą turėjo pakakti. Buvo iškabinti skelbimai, paviešinta apie tai Savivaldybės tinklapyje, aktyvią informavimo apie egzaminą kampaniją vykdė Teisingumo ministerija.

Atsišaukė subatėnai

Rajone bene vienintelė Subačiaus gimnazija atsiliepė į Teisingumo ministerijos kvietimą ir surengė savo moksleiviams teisinių žinių patikrinimą. Pasak šios gimnazijos socialinės pedagogės Reginos Valiukaitės, mokiniai buvo suskirstyti į tris grupes – 5-8 kl. grupėje Konstitucijos egzaminą laikė trisdešimt penki, 9-10 kl. – devyniolika ir 11 kl. – dvidešimt vienas. Geriausiai atsakiusieji į klausimus mokiniai bus atrinkti dalyvauti spalio 18 d. vyksiančiame antrajame Konstitucijos egzamino etape.

Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos direktorius Virgilijus Žilinskas sakė, kad gimnazistai spalio 6 d. rengtame Konstitucijos egzamine nedalyvavo. „Mes pagrindinio šalies įstatymo testą laikysime spalio 25-ąją – Konstitucijos dieną. Šis mokinių teisinių žinių patikrinimas vyks Švietimo ir mokslo ministerijos įgyvendinamo projekto „Drąsinkime ateitį“ rėmuose. Gimnazistai į 25 klausimus atsakinės internetu. Tokiame žinių patikrinime gimnazija dalyvauja jau nebe pirmi metai“, – pasakojo direktorius.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video