2024/09/24

Svarstymai, kur įsikurs globojami vaikai ir seneliai, tęsiasi

Praėjusį ketvirtadienį Kupiškyje lankėsi socialinės apsaugos ir darbo viceministras Dalius Bitaitis. Jis susitiko su rajono meru Jonu Jaručiu, Savivaldybės atsakingais darbuotojais, rajono Tarybos vietinio ūkio, architektūros ir aplinkos apsaugos komiteto nariais bei aptarė vaikų ir senelių globos namų projektus. Laikas bėga, reikia skubiai rengti būsimų naujų ar atnaujintų patalpų, kuriose ateityje įsikurtų minėtos įstaigos, projektus, juos derinti, bet konkretaus sprendimo ministerija iki šiol nepriėmė.

Ar kas pasikeitė viceministrui pačiam apžiūrėjus Šv. Kazimiero vaikų globos namus Paketuriuose ir buvusios Virbališkių mokyklos pastatą?

Bevaisiai svarstymai

Jau rašėme, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nuo šių metų vasario mėnesio pradėjo įgyvendinti programą „Stacionarių socialinių paslaugų infrastruktūros plėtra“, pagal kurią finansuojami projektai gerinti socialinės globos namuose gyvenančių žmonių gyvenamą aplinką, jų gyvenimo kokybę. Jiems įgyvendinti iš viso skirta 148 mln. litų, iš kurių 126 mln. litų – Europos regioninės plėtros lėšos.

Iš pradžių susitikimas su viceministru D. Bitaičiu vyko rajono Savivaldybėje.

Rajono meras informavo, kad šiuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai yra pateiktos dvi preliminarios paraiškos valstybės projektų sąrašui sudaryti. Numatoma rajone plėsti ir gerinti socialines paslaugas rekonstruojant arba statant naujus senelių globos namus ir išplečiant vaikų globos namus. Gaila, kad iki šiol su ministerija nepavyksta sutarti, kur turėtų būti šios dvi įstaigos.

Anksčiau jau lyg ir buvo tvirtai nuspręsta, kad vaikų globos namai iš Paketurių persikels į buvusią Virbališkių mokyklą. Net projektas jau buvo parengtas, bet pavedė projekto partneriai latviai ir to sumanymo nepavyko įgyvendinti. Senelių namus ketinta perkelti į laisvas Kupiškio ligoninės patalpas, bet ministerijai griežtai tam nepritarus, šio varianto atsisakyta. Galiausiai buvo nuspręsta, kad bus išplėstos dabartinių Šv. Kazimiero vaikų globos namų patalpos (tam numatyta skirti 2,5 mln. litų), o seneliai iš Subačiaus perkelti į Virbališkius. Tačiau įkurdinti senelius buvusios mokyklos patalpose ministerijos atstovams pasirodė nepatrauklu. Svariausias argumentas – ten per didelės patalpos. Savivaldybės atstovai savo ruožtu laikėsi minties, kad Virbališkiuose kažkurią iš tų dviejų įstaigų reikia įkurdinti, nes išlaikyti apytuštį, dar geros būklės pastatą yra nuostolinga. Tad tų patalpų parinkimo klausimas vėl įstrigo. Nutarta, kad Savivaldybės ir ministerijos atstovai dar kartą gerai pamąstys, koks variantas būtų geriausias tiek vaikų, tiek senelių namų globotiniams.

Šio susitikimo metu Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjas Mažvydas Šalkauskas skaidrėmis pademonstravo, kaip šiuo metu atrodo buvusi Virbališkių mokykla, kur šiuo metu įkurdintas Krizių centras, medicinos punktas ir biblioteka. Išdėstė savo koncepciją, kaip turėtų atrodyti šiame pastate įkurti senelių globos namai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video