2024/09/24

Seimo narys pasiruošęs kovai su vagimis

Mes Seime turime net du savo rinktus atstovus. Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje išrinktas Valdemaras VALKIŪNAS pasisiūlė pakalbėti, kaip jam sekasi dirbti Seime, kokias mato šalies perspektyvas.

Kaip vertinate socialdemokratų pasiūlytą progresinių mokesčių įvedimą? Ar tai reikalinga Lietuvai?

Vertinu negatyviai. Nesupratau, kokiu tikslu norima atkeršyti tiems žmonėms, kurie daugiau uždirba. Stengiamasi ne minimumą iki 1 000 Lt didinti, o norima įvesti naujus mokesčius. Nei socialdemokratai, nei konservatoriai nekalba apie tai, kaip galima sutaupyti, o tik norima dar kažką atimti, padidinti mokesčius, kad žmonės su dar didesniu nepasitikėjimu žiūrėtų į Seimą, Vyriausybę. Nuo to tik keiksmažodžių, o ne pinigų kiekis padidės. Tai kenkėjiška veikla – nereikia jokių papildomų mokesčių. Dabar svarbiausia dirbti ūkiškai, taupyti ir surinkti kuo daugiau lėšų bei žiūrėti, kad vagys neišvogtų.

Siūloma mažinti socialinę atskirtį įvedant nekilnojamojo turto mokestį. Jūs tokiam pasiūlymui pritariate?

Pas mus niekas nekalba, kad Lietuva turi būti patraukli šalis. Pavojinga yra įvesti tokį turto mokestį, ypač tiems žmonėms, kurie išvykę į užsienį. Juk norime, kad žmonės sugrįžtų, kad čia statytų namus. Dabar kiekviena valstybė, kad išgyventų, galvoja, kaip sumažinti mokesčius. Štai Airiją dabar „pielavoja“ Briuselis, kad jos pelno mokestis pats mažiausias. Aš matau daug resursų ūkiškai dirbant. Biudžetas gali būti ir nedeficitinis, bet viskas priklauso nuo Premjero ir finansų ministrės.

Kalbate apie taupymą, tačiau kur dar matote taupymo rezervų, nes dauguma žmonių gyvena žemiau skurdo ribos?

Taupyti – tai reiškia neiššvaistyti lėšų. Pas mane apsilankiusiems vaikams pasakiau: vaikai, jeigu jums galėtų tris mokyklas renovuoti, tai dabar renovuoja tik vieną, nes labai sukeltos statybinių medžiagų, paslaugų kainos.

Aš įrodžiau, kad galima daug sutaupyti per Garantinį fondą. Prieš Naujus metus buvo įregistruota Viešųjų pirkimų įstatymo pataisa. Įrodžiau, kad vien kompiuterinėms programoms yra daugiau kaip 1000 proc. antkainis. Viešieji pirkimai kasmet sudaro 10-11 milijardų litų, tai apie 6 milijardai iššvaistomi. Buvau susitikęs su Viešųjų pirkimų tarnybos vadovu ponu Žydrūnu Plytniku, kuris irgi pripažįsta, kad per viešuosius pirkimus galima sutaupyti apie 3 milijardus litų. Štai kur taupymo rezervas.

Mane, kaip atėjusį iš verslo, labiausiai nustebino, kad biurokratai, funkcionieriai net negalvoja apie taupymą. Jiems svarbiausia, kaip išmušti lėšas, o paskui jas „prisisavinti“.

Kaip siūlote pažaboti korupciją aukščiausiuose sluoksniuose?

Aš dirbu Antikorupcijos komisijoje ir didelį rezervą matau būtent viešuosiuose pirkimuose. Priėmus viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, kurias siūlo Prezidentė, sugriežtės pozicijos. Manau, kad kai nemąstoma, kaip galima sutaupyti, vyksta legalus lėšų iššvaistymas. Juk vietoje vieno namo taupant galima atrenovuoti tris. Kai pakalbi su valdininkais, tie atsako, kad viskas pagal įstatymą, nes viešuosiuose pirkimuose dalyvavo 8 kompanijos. Juk visi žino, kad yra tarpusavio susitarimų, kad nevyksta tarptautiniai konkursai, tarptautinės apklausos. Net vokiečiai nori atvykti renovuoti pas mus namų. Reiškia, yra didžiulis pelnas ir dideli įkainiai, jeigu net užsieniečius tai tenkina.

Kupiškis yra vienas iš tų miestelių, kuriame nėra nė vieno renovuoto namo. Ką galite patarti mūsų rajono gyventojams?

Panevėžyje kalbėjausi su vienos namų bendrijos pirmininke. Tai kur plytiniai namai, jų renovuoti nereikia. Užtenka tik pakeisti laiptinės langus, pakeisti pastoges, stogus, sutvarkyti rūsius. Manau, pirmiausia žmonėms reikia laiptines, langus, duris susitvarkyti. Dabar, kai įkainiai 3-4 kartus didesni, negalėčiau raginti žmones skubėti renovuoti namą, imti paskolą. Jeigu renovacijos projektus ruoštų sąžiningi žmonės, įkainiai per pusę sumažėtų.

Kai kitos partijos šaukia, kad reikia progresinių mokesčių, reikia surinkti biudžetą, tai prašau – sutaupykite pinigų ir viskam užteks.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Neringa BUTKEVIČIŪTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video