2024/09/24

Žemės lopinėlis kaitina kraują

Nuo seno dėl žemės net ir tarp artimiausių giminių kildavo karai. Niekas nepasikeitė ir dabar – dėl lopinėlio po saule kyla didžiausi ginčai. O žibalo į juos dar įpila ir nesibaigiančios žemėtvarkos reformos.

Bent takelį nuo durų

Į redakciją kreipėsi Panevėžio gyventojas Leonas Baltrūnas. Vyras jau trejus metus bando įforminti žemės sklypo nuosavybę aplink savo namo dalį Račiupėnų kaime, kurią prieš trylika metų iš motinos gavo dovanų.

Kita namo dalis priklauso taip pat Panevėžyje gyvenančiai Nijolei Brazaitienei. Tačiau abu kaimynai kol kas vos peržengę savo namo slenkstį atsiduria ant svetimos žemės.

Didžiulis sklypas aplink minėtą namą priklausytų N. Brazaitienei, kaip iš senelių paveldėta žemė. Tačiau dalis žemės jau oficialiai priskirta L. Baltrūno broliui, kuris šalia bežemių pasistatė didžiulius namus ir jau seniai darbuojasi savo žemės valdose.

Tuo tarpu N. Brazaitienė ir L. Baltrūnas iki šiol nebaigia pasidalinti jiems likusio 0,65 hektaro žemės lopinėlio. „Man daug nereikia, kad bent takelį iki durų turėčiau. Laikas eina, kas žino, kada baigsime mums skirtą kelionę. Norėčiau savo turtą iki galo sutvarkyti, kad po to nekiltų problemų mano vaikams. Aš pats mielai užsuku į savo sodybą Kupiškyje – čia mėgstu vasaroti. O dabar nė krūmelio nepasodinsi“, – kalbėjo L. Baltrūnas.

Dėl vilkinamų žemės dalybų vyriškis labiausiai kaltina žemėtvarkininkus. Jų slenksčius panevėžietis mina ne vienerius metus ir kol kas reikalai dėl sklypo nejuda į priekį.

„Nežinau, kur beeiti – stumdo vieni pas kitus. Kai buvo panaikintos apskritys, iš viso siuntė į Vilnių“, – nuogąstavo pašnekovas.

L. Baltrūnas pripažįsta, kad jo problemų nepalengvina ir kaimynė N. Brazaitienė. Ji nuolat žada rimtai užsiimti sklypo reikalais, tačiau savo pažadus vis atideda.

Dalybos skaudina

Pati kaimynė teigė šiose žemės dalybose turinti mažiausiai galių. Anot jos, visos bėdos kyla dėl apetitu žemei nesiskundžiančių brolių Baltrūnų. Jie, pasak N. Brazaitienės, atsikėlė į jos senelių žemę ir sėkmingai ją grobsto.

„Šioje situacijoje ne vien žemėtvarkininkai kalti – yra ir kitų bėdų. Problemos kaimynų šeimoje. Iš tiesų man labai nesmagu šia tema kalbėti – skaudu dalintis savo senelių žemę su svetimais žmonėmis“, – kalbėjo N. Brazaitienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video