2024/09/24

Prasidėjo derybos

Praėjusį penktadienį rajono socialdemokratai, savivaldos rinkimuose gavę 4 mandatus, pradėjo derybas su valstiečiais liaudininkais ir konservatoriais dėl galimų koalicijų. Šių metų rinkimų rezultatai nė vienai juose dalyvavusiai partijai negarantavo absoliučios daugumos rajono Taryboje.

Jeigu darbiečiai linktų į valstiečių pusę, o Nepriklausomų ir nepartinių koalicija palaikytų konservatorius, tai lemiamas žodis dėl Tarybos daugumos liktų socialdemokratams. Tokia pat situacija būtų, jeigu darbiečiai ir Nepriklausomųjų koalicija šlietųsi prie konservatorių.

Žinoma, teoriškai galima ir tokia dėlionė, kai darbiečiai ir Nepriklausomų koalicija šliejasi prie valstiečių ir pastarieji vėl paima valdžią, tikriausiai su kai kuriais nuostoliais, į savo rankas. Tokios sąjungos 15 balsų jau pakaktų ryškiai persvarai prieš konservatorius ir socdemus. Tačiau valstiečiams sudarius sąjungą tik su socialdemokratais, 13 mandatų irgi visiškai užtektų sudaryti valdančiąją daugumą.

Kaip bedėliosi, akivaizdu, jog socialdemokratai yra bene geidžiamiausi tiek valstiečiams, tiek konservatoriams.

Socialdemokratų derybų grupė, į kurią įeina Jonas Blaževičius, Aurimas Martinka ir Augenijus Cesevičius, penktadienį baigė su valstiečiais liaudininkais ir konservatoriais pirmąjį derybų raundą. Pasak J. Blaževičiaus, rytoj aptarti derybų rezultatų rinksis jų partijos rajono skyriaus prezidiumas. Jam bus perteiktos buvusių pokalbių su tomis partijomis detalės, svarstoma, kieno pasiūlymai jiems yra palankesni. Galutinį apsisprendimą turės dar patvirtinti socialdemokratų partijos rajono skyriaus taryba. Šiuo metu pagarsinti konkrečiai, ką kas kam žadėjo, dar negalima. Jei nepavyktų galutinai apsispręsti, neatmetama ir antrojo derybų raundo galimybė.

Rajono meras Jonas Jarutis, atstovaujantis daugiausia mandatų (9) per šiuos rikimus gavusiai Valstiečių liaudininkų sąjungai, sakė, kad jų partija taip pat turi sudariusi derybų grupę. Penktadienį buvo susitikę su socialdemokratais. Jie išsakė savo pageidavimus. Galutinio sprendimo nepriimta. Kalbamasi su visomis partijomis, patekusiomis į rajono Tarybą. Taip pat ir su Nepriklausomų ir nepartinių koalicija, išskyrus konservatorius, kurie viešai buvo pareiškę, kad su valstiečiais į jokias derybas neis. Galutinį sprendimą, anot pašnekovo, turėtų priimti Valstiečių liaudininkų sąjungos rajono skyriaus visuotinis narių susirinkimas, kurį numatoma sušaukti kovo 18 d.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video