2024/09/23

Medžiotojų šventėje nugalėjo gera nuotaika, o ne kaitra

Šeštadienio kaitra neišgąsdinio Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos (LMŽD) Kupiškio skyriaus medžiotojų ir žvejų. Jie į savo tradicinę šventę prie Pyragių ežerėlio susirinko puikios nuotaikos.

Šiais metais pasiekimais bei trofėjais šios draugijos nariai galėjo pasidžiaugti ne tik vieni kitiems. Į šventę buvo kviečiami visi rajono gyventojai, gamtos mylėtojai.


Didžiausia organizacija rajone

Šventėje buvo priminta, kad šiuo metu LMŽD Kupiškio skyriuje yra 700 narių. Iš jų 400 medžiotojų. Likusieji 300 narių yra ne tik žvejai, bet, kaip juokavo šventės organizatoriai, „du viename“, – ir žvejai, ir medžiotojai.

Nors draugijoje didžioji dauguma yra vyrai, tačiau ir čia pamažu į jų gretas ateina vis daugiau moterų. Šiuo metu jų yra 7.

Pasak rajono mero, jau 25-erius metus esančio ir medžiotojų gretose, Jono Jaručio, medžiotojų draugija yra ne tik didžiausia, bet ir pati drausmingiausia nevyriausybinė organizacija.

Šventėje dalyvavo garbingas svečias – LMŽD pirmininko pavaduotojas, mūsų kraštietis, biologijos mokslų daktaras Eugenijus Tijušas. „Aš medžiotojus ir žvejus laikau geresne žmonijos dalimi. Pastarieji metai man leidžia tai patvirtinti. Kai aplinkui visi kranksi labai populiarų žodį „krizė“, tai medžiotojai ir žvejai ne tik Kupiškyje, bet ir visoje Lietuvoje, jokios krizės nejaučia. Jie parodo, kad sunkmečiu, išlieka patys atspariausi. Teko matyti tokių įspūdingų renginių, kad krize ten tikrai nekvepėjo“.

Medžiotojai – geriausi

Pasak šventės atidaryme kalbėjusio Leono Apšegos, visi naudoja vaistus, tačiau medžiotojams jų reikia mažiausiai. Juk pavargęs, išbraidęs visas balas, išvaikščiojęs visas pamiškes, medžiotojas paprasčiausiai krinta į lovą ir gerai išsimiega: „Medžiotojai ir žvejai per dieną nueina daug kilometrų, bet niekada nesiskundžia. Net kažkas yra pasakęs, jeigu ką nors nubaustum per miškus nueiti tiek kilometrų, kiek nueina medžiotojas, būtų pati didžiausia bausmė, ir ne kiekvienas ją įvykdytų. Nors mūsų medžiotojų yra per 400, tačiau jie visi yra drausmingi, tvarkingi, puikiai valdo ginklą. Niekas negirdėjo, kad medžiotojas būtų padaręs kokį nusižengimą“.

Baigdamas sveikinimą L. Apšega medžiotojams linkėjo nei tauko, nei plauko, o žvejams – nei žvyno, nei uodegos.

bMedžiotojai žvėrių nepritrūks

Kupiškio rajono urėdas Dainius Stonkus sveikindamas visus medžiotojus sakė, jog medžiotojai yra svečiai miškuose. Pastebėta, kad kasmet pasibuvimas miške tampa kultūringesnis, vis daugiau atsiranda tarpusavio supratimo tarp medžiotojų ir miškininkų. „Nors kai kas priekaištauja, kad medžiotojai šaudo žvėrelius, manau, kad mes per mažai dar paimame iš gamtos. Gamta taip jau surėdyta, kad jeigu žmogus nepadaro to, ką turėtų padaryti, ji pati viską pradeda daryti savaip. Šiuo metu yra padidėjusi žvėrių daroma žala. Žvėrių yra daug, todėl savo medžioklės limitus medžiotojai tikrai turės kaip įvykdyti. Visgi, manau, kad nugalės giria“, – sakė D. Stonkus.

Padėkojo geriausiems

Šventėje padėkomis buvo pagerbti geriausi žvejai ir medžiotojai.

B. Tijušas LMŽD padėka už ilgametį dalyvavimą draugijos veikloje, žūklės tradicijų puoselėjimą apdovanojo žveją mėgėją Vladimirą Belovą, už gerą vadovavimą klubui bei tradicijų puoselėjimą padėka įteikta „Girios“ medžiotojų klubo prezidentui Algirdui Notkui, už ilgametį ir gerą darbą pagerbtas ir LMŽD Kupiškio skyriaus medžioklės žinovas Bronislavas Juodviršis, už ilgametį aktyvų dalyvavimą draugijos veikloje – LMŽD Kupiškio skyriaus valdybos narys, „Antašavos“ būrelio medžiotojas Albinas Vaižmužis.

LMŽD Kupiškio skyriaus valdybos pirmininkas Bronislavas Domža paskelbė pavardes tų medžiotojų, kuriems valdybos sprendimu buvo suteikti Garbės medžiotojo vardai. „Nors Garbės medžiotojo vardą suteikia LMŽD, tačiau ir mes nutarėme savo geriausiems medžiotojams jį suteikti“, – sakė B. Domža.

Šiais metais garbės medžiotojo vardas buvo suteiktas 4 medžiotojams: Kazimierui Latviui, Jurgiui Muntrimui, Romualdui Keršuliui ir Petrui Rudzinskui.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video