2024/09/23

Įpusėjo žemės ūkio surašymas

Šiemet Lietuvoje trečią kartą šalies istorijoje vyksta visuotinis žemės ūkio surašymas. Gegužės 3 – ąją prasidėjo pirmasis jo etapas ir iki šio mėnesio pabaigos gyventojų ūkiai bus surašomi seniūnijose, deklaruojant pasėlius. Antruoju etapu, kuris jau prasidėjo nuo birželio 1-osios, estafetę perima į gyventojų namus vaikščioti pasamdyti surašinėtojai. Kupiškio rajone šis darbas vyksta gana sklandžiai.

Surašymas vyksta sparčiai

Į pabaigą eina pirmasis Visuotinio žemės ūkio surašymo etapas. Iki birželio 30 dienos gyventojai dar bus apklausinėjami visose šalies savivaldybėse ir seniūnijose. Čia šį darbą atlieka 479 darbuotojai. Priimdami gyventojų pasėlių deklaracijas, jie tuo pačiu surenka ir surašymui reikalingus duomenis. Juos įveda į kompiuterius ir, naudodamiesi elektroninio surinkimo sistema, perduoda Visuotinį žemės ūkio surašymą organizuojančiam Statistikos departamentui prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės.

Per pirmąjį surašymo mėnesį visoje šalyje buvo apklausta 64 tūkst. ūkių, turinčių 1 ir daugiau hektarų naudojamos žemės ūkio naudmenų. Tai 23,1 procento visų Lietuvoje esamų ūkių.

Mūsų rajone šis darbas vyksta žymiai sparčiau – į Statistikos departamentą jau pateiktos 1681 stambių ūkių pareiškėjų anketos (tai sudaro 59 procentus visų mūsų rajone esančių). Šiuos duomenis Kupiškio rajone rinko septyni surašymo darbuotojai.

„Surašymas vyksta gana sklandžiai. Visose rajono seniūnijose surašymo darbuotojai gan aktyvūs. Visuotiniu žemės ūkio surašymu domisi ir patys gyventojai – ūkininkai yra gavę laiškus apie surašymą, tad, dar neprasidėjus jam, užplūdo seniūnijas. Tai rodo, kad jie nėra abejingi šiam darbui. Visi geranoriškai atsakinėja į anketos klausimus“, – apie įpusėjusį surašymą pasakojo Panevėžio teritorinės statistikos valdybos Kupiškio koordinatorė Zita Karaliūnienė.

Prasidėjo antrasis etapas

Nuo birželio 1-osios prasidėjo ir antrasis smulkių ūkių, turinčių mažiau kaip vieną hektarą naudojamų žemės ūkio naudmenų, surašymas.

„Pirmasis surašymo etapas, kai seniūnijose apklausiami ūkininkaujantys asmenys, deklaruojantys pasėlius, vis dar vyksta ir baigsis tik birželio 30 d. Kartu vyksta ir antrasis etapas – smulkių ūkių savininkų apklausa lankant jų namus“, – apie ūkių surašymo antrąjį etapą po birželio 1 dienos sakė Statistikos departamento Žemės ūkio ir aplinkos statistikos skyriaus Žemės ūkio struktūros ir surašymo poskyrio vedėja Aušra Jablonskienė.

Kupiškio rajone po namus vaikščioti ir ūkius surašinėti pasamdyta 10 darbuotojų. Šiam darbui parinkti žmonės iš konkrečios seniūnijos – mat ankstesnių tyrimų patirtis parodė, kad gyventojai lengviau įsileidžia ir savo duomenis pateikia pažįstamiems surašinėtojams.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video