2024/09/24

Opozicijos taktika: kritika arba šalin nuo kėdės

Praėjusį ketvirtadienį vykęs Tarybos posėdis priminė avilį, kuriame nuolatos zyzė kritikos nestokojanti opozicija. Ne vienas klausimas nuskambėjo tik tam, kad tarp valdančiųjų įskeltų nepasitenkinimo kibirkštis. O į prašymus prisidėti konkrečiais siūlymais oponentai mestelėjo idėją – iš Sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto pirmininko pareigų nuversti Tarybos narį Leoną Apšegą dėl to, kad Kupiškio ligoninė skęsta skolose. Tačiau be tuščių „pasišpilkavimų“ Taryba priėmė ir gana perspektyvių sprendimų – vienas jų Antašavos kultūros namuose įkurti universalų daugiafunkcinį centrą.

Valdžia turi prisiimti kaltę

Posėdyje gvildenti 45 klausimai. Dalis jų buvo dėl mūsų rajono švietimo įstaigų, Kupiškio ligoninės, Kupiškio verslo informacijos centro praėjusių metų ataskaitų patvirtinimo. Savo darbus pristatę įstaigų vadovai nestokojo Tarybos narių dėmesio dėl jų vadovaujamų įstaigų dabartinės situacijos. Buvo prašoma papasakoti apie savo darbo sunkumus ir džiaugsmus.

Daugiausia diskusijų sukėlė Kupiškio ligoninės vadovo Povilo Rimkaus metinė ataskaita. „Kupiškėnų mintys“ jau rašė, kad ši medicinos įstaiga metus baigė su 640 tūkst. litų skola, kuri susidarė dėl įvairių priežasčių: padidėjusio pridėtinės vertės mokesčio, sumažinto finansavimo, buhalterinės apskaitos pasikeitimų ir t. t. Ligoninės ne ką geresnė laukia ir ateitis.

Pesimistišką P. Rimkaus ataskaitą išklausę Tėvynės sąjungos frakcijos nariai nesmerkė vadovo. Tačiau kaltę dėl ligoninės skolų, anot jų, privalo prisiimti valdantieji.

„Matyti, kad ligoninės direktorius stengiasi – reikia įvertinti jo drąsą pateikiant tokią ataskaitą. Bet skola vis dėlto per didelė. Todėl reikia rimtos pertvarkos medicinos srityje. Kaltę dėl šiandieninės situacijos privalo prisiimti ir valdžia“, – savo nuomonę išsakė Tėvynės sąjungos atstovas Valentinas Beinoris.

„Ligoninės situacija – tragiška. Šios įstaigos darbuotojai skundžiasi nesulaukiantys algų – kaip jiems išgyventi, kaip išlaikyti šeimas“, – kolegai antrino Tarybos narys Dangirdas Mikšys.

Diskusijoms įsisiūbavus rajono meras pasiūlė opozicijos nariams, užuot nuolatos kritikavus kolegas, teikti rimtus pasiūlymus susidariusiai situacijai taisyti. Oponentai nieko nelaukdami ėmė dėstyti tikro darbo metodus. Pasak V. Beinorio, būtina suskaičiuoti kiekvieno ligoninės skyriaus išlaidas, įvertinti jų poreikius ir analizuoti, kiek pinigų jiems skirti.

O D. Mikšys metė paskutinį kozirį – pasiūlė iš Sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto pirmininko pareigų atstatydinti Tarybos narį Leoną Apšegą. Dėl to, kad šis, kalbėdamas apie ligoninės skolas, sumaišė skaičius ir apskritai nesurado sprendimų šiai įstaigai išgelbėti.

Antašavai – universalus daugiafunkcinis centras

Toks opozicijos emociškai išsiliejęs pasiūlymas praslydo pro kitų Tarybos narių ausis. Visiems pritarus ligoninės pateiktai ataskaitai pereita prie kitų klausimų. Ne ką linksmiau rajono politikus nuteikė ir Verslo informacijos centro ataskaita. Ūkio ministerijai atsisakius būti šios įstaigos dalininke, centras dirba nuostolingai. Palyginus su 2007 metais, jų veiklos finansavimas sumažėjo keturgubai. Ir ateityje, pasak Verslo informacijos centro direktorės Rimos Aukštikalnienės, rajono Tarybai gali tekti spręsti klausimą dėl jo likimo. Šio centro paslaugos turės būti dotuojamos arba centrui teks užsidaryti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video