2024/09/28

Magaryčios ligoninės vadovui sukėlė abejonių

Pusmetį Kupiškio ligoninės direktoriaus Povilo Rimkaus kišenę pildęs nemenkas atlygis už vadovavimą jo įstaigoje vykdomam projektui sukėlė šiokių tokių klaustukų rajono politikams. Jie įtaria, kad administratoriaus pareigas prisiėmusiam vyr. gydytojui be Tarybos pritarimo skirtas beveik 12 procentų jo algos dydžio atlygis už viršvalandžius – neteisėtas. Tuo įsitikinę ir kai kurių kitų įstaigų vadovai.

Imsis tyrimo

Praėjusiame Kupiškio rajono Tarybos posėdyje opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos nariai bandė paviešinti, jų nuomone, įtartiną faktą. Politikai panoro išsiaiškinti, ar VšĮ „Kupiškio ligoninė“ direktoriui P. Rimkui prie algos mokami pinigai už projekto „Antrinio lygio ambulatorinių ir ambulatorinės reabilitacijos paslaugų plėtra VšĮ Kupiškio ligoninėje“ vykdymą Europos Sąjungos lėšomis, administravimą mokami teisėtai.

Tarybos nario Valentino Beinorio teigimu, šios įstaigos vadovas jau nuo rudens už papildomą darbą gauna 12 procentų jo algos dydžio atlyginimą. Tačiau opozicinės partijos atstovus labiausiai nustebino tai, kad P. Rimkaus papildomą darbo užmokestį patvirtino rajono meras Jonas Jarutis.

„Meras neturi jokios teisės patvirtinti ligoninės direktoriaus atlyginimo. Rajono Savivaldybei pavaldžių įstaigų vadovų algas tvirtina Taryba. Šiuo atveju apie P. Rimkaus priedą už viršvalandžius mes nieko nežinojome“, – kalbėjo Tėvynės sąjungos atstovas rajono Taryboje V. Beinoris.

Vyriškis teigė nėra girdėjęs, kad kitose įstaigose vyktų panašūs dalykai.

„Mes būtinai imsimės šios problemos tyrimo. Ir jei mūsų įtarimai pasitvirtins, Kupiškio ligoninės direktorius privalės atiduoti dar nuo lapkričio imamus pinigus. Be to, nesame tikri, ar ir kitose rajono įstaigose nevyksta panašūs dalykai“, – savo ketinimus išsakė V. Beinoris.

Projektas – netikslingas

Be to, politikui ir jo bendražygiams abejonių kelia ir pats ligoninėje už ES lėšas vykdomas projektas. Plėsti ambulatorinę reabilitaciją Kupiškyje, kai sanatorijas turi kaimyniniai rajonai, anot jo, nėra protingas sumanymas.

„Nuo pat pradžių abejojome šio projekto tikslingumu. Kam reikia tų purvo vonių, kai sanatorijas turi Anykščiai, Likėnai? Kas čia važiuos?“ – abejojo pašnekovas.

Tačiau šio projekto rengėjai tikina, kad sumanymo tikslas – užtikrinti kokybiškas ir prieinamas ambulatorines sveikatos priežiūros paslaugas Kupiškio rajono gyventojams modernizuojant Kupiškio ligoninės konsultacinę polikliniką, radiologijos bei ambulatorinės reabilitacijos skyrių infrastruktūrą. Projekto įgyvendinimo metu bus atliekami rekonstrukcijos ir remonto darbai, įsigyjama medicininė įranga. Įgyvendinus projektą, Kupiškio rajono gyventojams bus greičiau diagnozuojami sveikatos sutrikimai, mažės jų sergamumas.

Šiam projektui įgyvendinti buvo paprašyta beveik 3 mln. litų.

Nėra ką dirbti

Išskirtines privilegijas Kupiškio ligoninės direktoriui įžvelgia ir kai kurios kitos ES lėšomis remiamus projektus vykdančios įstaigos. Dar nė cento iš tokios veiklos tikina negavęs Kupiškio pensionato direktorius Dainius Bardauskas.

„Tokios šnekos man tik juoką kelia. Lietuvoje panašios praktikos niekur nesu girdėjęs – tik Kupiškyje ir gali vykti tokie dalykai. Mano nuomone, tokie sprendimai tiesiog – teisinis nihilizmas“, – savo nuomonę išsakė D. Bardauskas.

Pasak pensionato vadovo, niekas nėra verčiamas naudotis ES parama, todėl ir prašyti pinigų už administravimą nereikėtų: „Vienintelė galimybė, kiek esu girdėjęs, samdytis administruojančią firmą – paskelbti konkursą ir iš tos pačios paramos pinigų jai mokėti už šias paslaugas. O kaip čia algą gauna ligoninės direktorius, nesuprantu – nėra už ką tokių pinigų mokėti. Aš pats vykdau projektus ir žinau, kad direktorius nerašys ir nepildys nei ataskaitų, nei kitų dokumentų. Kiek žinau, kitų rajono pensionatų vadovai pinigų už projektų administravimą neima“.

Dirba pagal taisykles

Pats P. Rimkus „Kupiškėnų mintims“ tvirtino, kad jo darbe jokių neteisėtų priedų prie algos nėra – viskas vyksta pagal Centrinės projektų valdybos agentūros taisykles.

„Projekte yra viena eilutė, kurioje reikia nurodyti projekto administratorių. Jo veikla taip pat finansuojamas iš projekto lėšų. O šis darbas – tikrai nelengvas. Kiekvieną dieną su agentūra tenka derinti įvairius klausimus. Nuslėpti čia nieko neįmanoma, viskas griežtai tikrinama“, – pabrėžė P. Rimkus ir patarė problemų ieškantiems rajono politikams nekurti savo taisyklių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video