2024/07/01

Švietimo įstatymo projektas mūsų rajone – be didelių pertvarkų

Užbaigus pastarąjį dešimtmetį vykusią bendrojo lavinimo mokyklų struktūros pertvarką, Švietimo ir mokslo ministerija teikia Seimui Švietimo įstatymo projektą, kuriame įteisinama nauja mokyklų tinklo struktūra.

Nieko naujo

Švietimo įstatymo pataisos numato įteisinti progimnaziją, kaip naują mokyklos tipą. Iki 2012 metų Lietuvoje nebeliktų vidurinių mokyklų. Būtų pradinė mokykla, pagrindinė, progimnazija ir gimnazija. Progimnazijoje būtų arba 1-8 klasės arba 5-8 klasės. Pagrindinėje mokykloje – 1-10 arba 5-10 klasės.

Pasak rajono Savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo Rimanto Jociaus, rajono mokykloms tokia naujovė įtakos neturės: „Mūsų rajone jau daugmaž taip ir yra. Turime tik vieną vidurinę mokyklą, kuri irgi greitu laiku taps pagrindine, nes ten nebelieka mokinių vyresnėse klasėse. Povilo Matulionio mokykloje jau dabar mokiniai mokosi iki 8 klasės, todėl jokios pertvarkos nebereikės“.

Pasak R. Jociaus, kokia bus tolesnė kaimo mokyklų ateitis, priklausys ne nuo naujojo Švietimo įstatymo, o nuo vaikų skaičiaus. Jeigu mokyklose mažės mokinių skaičius, mažės ir mokyklų. Naujasis įstatymas yra daugiau reikalingas tiems rajonams, kuriuose mokymo reformos vysta lėčiau – ten nauja mokyklų tinklo struktūra gali kai kurioms ugdymo įstaigoms skaudžiai atsiliepti.

Padaugės krepšelių

Įstatymo projekte yra siūlymas įvesti mokinio krepšelį ikimokyklinukams, taip pat lankantiesiems neformaliojo vaikų švietimo užsiėmimus. Minėto krepšelio įvedimas būtų parama tik šioms įstaigoms, o ne patiems vaikams ar jų tėvams. Tėvų kišenės piniginiu atžvilgiu tai nei pasunkins, nei palengvins. Viskas lieka kaip seniau, nes tėveliai ikimokyklinėse įstaigose per dieną už vaikučių ugdymą moka 0,50 Lt ir 6,30 Lt už maitinimą. Per mėnesį tėvai moka apie 126 Lt už maitinimą ir 10 Lt už ugdymą. „Už ugdymui skirtus pinigėlius perkame vaikams plasteliną, popierių, o kartais net žaislams pavyksta sutaupyti, – sakė vaikų lopšelio darželio „Obelėlė“ direktorė. – Kol kas nežinau, kokio dydžio numatomas tas krepšelis, bet tai yra teigiamas dalykas. Žinoma, tada atsirastų didesnė įstaigų tarpusavio konkurencija“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video