2024/09/23

Patogiausia – laukti gatavos naudos

Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) Kupiškio rajono skyriaus narių per metus dar sumažėjo – jų beliko 57. Pastarieji irgi ne visi atvyko į ataskaitinį užpraėjusį antradienį, tačiau susirinkimas buvo teisėtas.

Renginio dalyviai sakė, jog skyriaus pirmininko Valento Mankūno pranešime apžvelgtos visos ūkininkų aktualijos ir nuoširdžiai apie jas diskutavo patys, stabteldami ir prie pranešėjo iškelto klausimo, kodėl baigia sunykti kupiškiečių ūkininkų šimtais narių skaičiuota nevyriausybinė organizacija.

Pastaraisiais metais LŪS tiesiogiai nebesprendžia ūkininkų apsirūpinimo pigesne technika ar trąšomis klausimų, tačiau jos atstovų diskusijų su šalies Vyriausybės galvomis, konkrečių reikalavimų akcijų netrūksta. Deja, daugeliui žemdirbių tebėra įprasta visus tokius reiškinius stebėti iš šalies, nes jei ko nors pasiekiama ūkininkų naudai – tuo naudojasi visi.

Todėl mąstoma apie teisinius sprendimus, jog žemdirbių interesus ginanti nevyriausybinė organizacija finansiškai būtų remiama visų fizinių ir juridinių asmenų, kurie deklaruoja žemės valdas. Mūsų rajone tokių asmenų yra per pustrečio tūkstančio, o jiems LŪS atstovaujančiųjų – tik per du procentus.

Pranešėjas, taip pat ūkininkai Zigmas Aleksandravičius, Antanas Dobrovolskis, Jonas Pakalnis diskutavo apie ekonominę žemės ūkio produkcijos gamintojų situaciją. Pagal dabartinę grūdų supirkimo kainą javų augintojams šis verslas nuostolingas. Labai dažnai su bankroto grėsme susiduria ir pienininkystės ūkiai, – pabrėžė pastarojo verslo atstovė Danutė Adamonienė.

Iš neretai grėsmingos situacijos ūkininkus gelbsti tiesioginės išmokos. Iš žemės ūkiui skirtų paramos fondų už praėjusius metus į rajono ūkininkų sąskaitas bankuose įplauks per 23 mln. litų. Pasak D. Adamonienės, net sunku įsivaizduoti, kaip šiandien atrodytų kupiškiečių ūkiai be finansinės paramos, kuri tiesiogiai ir per investicinius projektus gaunama jau šešiolika metų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video