2024/09/23

Rajono įstaigoms trūksta viešumo

Informacija apie valstybei bei Savivaldybei pavaldžias įstaigas mūsų rajone – vis dar nelengvai prieinama. Nors jau septynerius metus, Vyriausybės nutarimu, visos jos privalo turėti savo internetines svetaines, o nuo praėjusiųjų metų ir skelbti darbuotojų atlyginimus jose, nė viena įstaiga nevykdo šių reikalavimų. Tik kelios jų teturi internetines svetaines, kitos glaudžiasi Savivaldybės puslapiuose.

Privalo

Jei valstybės ir Savivaldybės įstaigos Kupiškio rajone laikytųsi 2003 metų Vyriausybės nutarimo „Dėl bendrųjų reikalavimų valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų interneto svetainėms aprašo patvirtinimo“, šiandien mūsų gyventojai žinotų ne tik biudžetinių įstaigų kontaktus ar adresą, bet ir veiklos naujienas bei darbuotojų atlyginimų dydį.

Apie šiuos reikalavimus „Kupiškėnų mintims“ patvirtino ir Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Lietuvos Respublikos vyriausybės Informacijos sklaidos ir ES reikalų skyriaus vedėja Kristina Aidietienė. Pasak specialistės, visos valstybinės institucijos ir įstaigos privalo turėti tinkamai sukurtas internetines svetaines ir jose skelbti darbuotojų atlyginimų vidurkius.

„Mūsų institucija koordinuoja šių reikalavimų atitikimą ir įgyvendinimą. Kiekvienais metais atliekame tyrimą, kurio rezultatus ir išvadas pristatome Vyriausybei. Taip pat rašome raštus pačioms institucijoms bei teikiame joms įvairią konsultaciją. Tačiau bausti ar taikyti sankcijų mes neturime teisės“, – sakė komiteto atstovė.

Jei neturi, tai ir neskelbia

Tačiau Kupiškio rajono valdžia apie tokią tvarką, matyt, mažai ką težino. Paklaustas apie biudžetininkų atlyginimus internete, Administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis patikino, kad algos dydžio neviešina tos rajono įstaigos, kurios neturi savo internetinės svetainės. O vien dėl to, kad gyventojai galėtų paskaičiuoti biudžetininkų pinigus, leisti pinigus internetiniam puslapiui sukurti – neapsimoka.

„Manau, kas turi svetaines, tas savo atlyginimus skelbia. O kas neturi, specialiai šiam tikslui internetinio puslapio nekurs“, – kalbėjo Ž. Aukštikalnis.

Patys rajono Savivaldybės darbuotojai savo atlyginimus nors ir pavėluotai, bet nuo praėjusio rudens jau skelbia. Tai padaryti juos privertė Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje Leonas Alesionka po to, kai jį apie mūsų valdžios vengimą viešinti atlyginimus informavo „Kupiškėnų mintys“.

Šiandien jau žinome, kad Kupiškio rajono meras atskaičius mokesčius gauna 3 521 litą, jo pavaduotojas – 2 731 litą, administracijos direktorius – 3 186 litus, skyriaus vedėjas – 2 445 litus, seniūnas – 1 966 litus ir t.t.

Kai nusistovės algos

Tokias žinias nesunkiai turėtume rasti ir apie visas mūsų rajono įstaigas bei institucijas. Deja, tik kelios jų apskritai turi internetines svetaines. O ir šios neatitinka Vyriausybės nustatytų reikalavimų.

„Jei reikia, susitvarkysime. Tačiau dėl atlyginimų – dar neaišku, nes nuo kovo mėnesio jie 5 procentais mažės“, – dėl neinformatyvios svetainės teisinosi ligoninės vadovas Povilas Rimkus.

Tačiau pašnekovas „Kupiškėnų mintims“ pažadėjo artimiausiu metu papildyti internete įdėtą informaciją ir paviešinti savo darbuotojų algas. Savo pavaldinių atlyginimų dydžio pašnekovas teigė neprisimenantis, bet jis pats neatskaičius mokesčių gauna 4 200 litų.

Atlyginimų nepastovumu bandė teisintis ir Kupiškio vaikų lopšelio – darželio „Saulutė“ direktorė Danutė Staišiūnienė. Anot jos, darbuotojų algos nuo vasario 1 dienos keitėsi, todėl vadovė nematė tikslo jų viešinti.

Pati direktorė „ant popieriaus“ šiuo metu gauna apie 2 000 litų. Kitų darželio auklėtojų ir pedagogių algos svyruoja nuo 1 200 iki 1 500 litų neatskaičius mokesčių, o ūkio darbuotojai tenkinasi minimaliu atlyginimu.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video