2024/09/23

Rinkliavos alternatyvoms – valdþios veto

Naujoji atliekø surinkimo tvarka ne vienam rajono gyventojui jau kvepia reketu. Turime vienintelá bûdà susitvarkyti savo ðiukðles ir kitø ieðkoti – neverta, nes tai padaryti bandæs alizavietis Virginijus Bickus liko it musæ kandæs. Vyriðkis paskaièiavo, kad be komunalininkø pagalbos savo buities atliekas á regioniná Panevëþio sàvartynà ji nusiveþtø pigiau. Taèiau tokiam alizavieèio sumanymui rajono valdþia nepritarë.

Ekonomiðkas sumanymas

Pats tvarkyti savo atliekas ûkininkas ið Alizavos V. Bickus nusprendë praëjusiø metø pabaigoje. Susikrovë ðiukðles á priekabà ir lengvuoju automobiliu jas nugabeno tiesiai á Dvarininkø kaime veikiantá apskrities ðiukðlynà. Prie vartø susimokëjæs nustatytà mokestá vyras paskaièiavo, kad toks atliekø iðveþimas jam atsieina pigiau nei nuo liepos mënesio mûsø rajone ávestas privalomas mokestis uþ atliekø tvarkymà.

Tona ðiukðliø, pristatyta á regioniná sàvartynà, èia kainuoja 59,22 litus. Todël per pusmetá sukauptos atliekos V. Bickui tekainavo 13,62 litø. Vyriðkio paskaièiavimu, tokiu bûdu per metus jis sutaupytø apie 200 litø.

„Gal maþesnëms ðeimoms – tai neaktualu. Taèiau að turiu vaikø ir menkos pajamos ið ûkio mûsø ðeimà verèia pasispausti. Todël veþdamiesi ðiukðles patys galëtume truputá sutaupyti“, – savo apsisprendimà bandë argumentuoti V. Bickus.

Taèiau kol kas ðis vyras ne tik nesutaupo, bet dar ir du kartus sumoka uþ tà patá darbà. Nors ûkininkas pats veþa ðiukðles á sàvartynà, nuo privalomos rinkliavos uþ atliekas mûsø rajone niekas jo neatleido. Alizavietis iki ðiol ið rajono komunalininkø tebegauna 135 litø sàskaità uþ tris mënesius.

„Nors komunalininkai ið mano kiemo neiðveþë net degtuko, mokesèius sumokëti vis tiek privalau. Ir nedrásèiau nemokëti pinigø, nes èia veikia galinga prievarta – nesumokësi – skola padvigubës“, – bûgðtavo paðnekovas.

Iðimèiø nëra

Su praðymu atleisti já nuo privalomojo mokesèio V. Bickus mëgino kreiptis á rajono politikus praëjusiame Tarybos posëdyje. Taèiau jo apsisprendimo motyvai suminkðtino tik dviejø valdþios atstovø ðirdis. Kiti nusprendë neardyti jau veikianèios tvarkos, mat panaðios iðimtys bûtø þingsnis atgal.

„Jei rinkliava nustatyta, tai visi gyventojai ir privalo mokëti“, – tokiais þodþiais baigësi diskusijos. O paèiam ûkininkui pasiûlyta teisybës ieðkoti kitais bûdais: teismo keliu arba raðant peticijas.

Po posëdþio V. Bickus „Kupiðkënø mintims“ teigë neþinàs, kaip átikinti valdþià, kad þmogus ðiais laikais turi teisæ rinktis.

„Nebeþinau, kaip su jais ðnekëtis. Kaip jiems dar iðaiðkinti, kad moku uþ tai, ko negaunu, – piktinosi paðnekovas. – Ir ið viso, manau, kad rajono rinkliava uþ atliekas – gryniausias valdþios reketas. O mûsø þmonës – tiesiog prievartaujami. Juk laisvoje valstybëje praðydami paslaugos mes turime teisæ rinkti, ið ko jà gauti. O èia viena visam rajonui nustatyta rinkliava ir kitos galimybës nëra“.

Norëtø ir kiti

Vyriðkio teigimu, ðiukðles patys iðsiveþti norëtø ir daugiau gyventojø. Taèiau valdþios kietakaktiðkumas, anot ûkininko, viskà nubraukë vienu rankos mostu.

„Valdþia turbût bijo tokiø dalykø. Jei atsiras daugiau þmoniø, kurie patys norës iðsiveþti ðiukðles, kas tuomet pinigus mokës. Jau prieð posëdá girdëjau, kad UAB „Kupiðkio komunalininkas“ dirba nuostolingai’, – kalbëjo V. Bickus.

Minëtosios tarnybos darbui paðnekovas taip pat negailëjo priekaiðtø. Anot jo, ðios bendrovës darbuotojams itin trûksta mandagumo ir paslaugumo: „Kelis kartus dël savo apsisprendimo bandþiau kreiptis á komunalininkus, taèiau ten mane paprasèiausiai iðvadino ðiukðlintoju ir nieko þmoniðkai nepaaiðkino“.

Kaip elgtis su savo atliekomis, V. Bickus dar nenusprendë. Taèiau vyriðkio nuomone, á ðià situacijà turëtø ásigilinti teisiniø þiniø turintis specialistas. Kitaip, pasak ûkininko, þmonës ims streikuoti dël prievartinës tvarkos.

Plaèiau skaitykite „Kupiðkënø mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTË

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video