2024/09/23

Pradėta dėlioti rajono biudžeto programų mozaika

Gruodžio pabaigoje rajono Savivaldybės taryba patvirtino 2010 metų biudžeto programų sąrašą. Iš viso jų – devyniolika.

Tai reiškia, kad Savivaldybės administracija, rengdama 2010 metų Savivaldybės biudžeto projektą, įtrauks lėšas šioms programoms vykdyti, atsižvelgdama į ateinančių metų finansines galimybes.

Norai dideli, galimybės mažos

Pasak Finansų ir biudžeto skyriaus vedėjos Nijolės Jaruševičienės, šiais metais programų sąrašą papildė viena nauja – specialioji komunalinių atliekų tvarkymo programa. Visos kitos programos buvo ir pernai.

Remiantis šiomis devyniolika programų rengiamas rajono biudžetas. Didžiausios programos, daugiausiai biudžeto lėšų pareikalausiančios, yra mokinių ugdymo, investicinių projektų valdymo, infrastruktūros, melioracijos objektų priežiūros ir modernizavimo, savivaldybės veiklos funkcijų valdymo, socialinės paramos plėtojimo ir socialinės atskirties mažinimo.

Formuojant rajono biudžetą prioritetų sąrašo priekyje yra mokinių ugdymo programa.

„Iki spalio 1-osios turėjo būti pateiktos paraiškos programoms, – sakė N. Jaruševičienė. – Pagal dabartinius paskaičiavimus paraiškose bendra prašomo finansavimo suma yra 90 milijonų litų, tačiau rajono biudžetas numatomas per pusę mažesnis – tik 45 milijonai litų. Tai reiškia, jog kai kurioms programoms finansavimas gali būti sumažintas per pusę“.

Deja, ne visi programų projektai šiais metais bus finansuojami. Pavyzdžiui, sveikatingumo projektui „Nedelsk“ pernai buvo skirta 1 100 Lt, o šiais metais jo finansavimui kol kas nėra numatyta lėšų.

Vyksta skaičiavimai

Dabar, pasak Finansų ir biudžeto skyriaus vedėjos, vyksta skaičiavimų ir prašymų pagrįstumo tikrinimas. Programose įvairių neatitikimų sunku išvengti, nes teikiant paraiškas kai kurios išlaidos buvo paskaičiuotos remiantis tuomet buvusiomis kainomis. Kaip žinia, nuo sausio 1-osios padidėjo elektros, kuro kainos – o tai pakoreguos ir finansinius paskaičiavimus.

Nors investicinių projektų vykdymui parengtos programos projektai reikalauja daug lėšų, tačiau juos finansuoti numatoma iš paskolų – ypač vykdomiems europiniams projektams. Taip buvo daroma ir 2009-aisias metais.

Formuojant 2010 metų biudžetą programų finansavimo mažinimas palies ir biudžetinių įstaigų darbuotojus, nes pagal įstatymą darbo užmokesčio fondas bus mažinamas nuo 5 iki 10 procentų, o ūkio išlaidos iki 30 procentų. Kultūros, švietimo, socialiniams darbuotojams atlyginimai sumažės 5 procentais. Likusiems biudžetinių įstaigų darbuotojams algos mažės iki 10 procentų.

„Bus paskaičiuotas darbo užmokesčio fondas, o įstaigų vadovai patys turės spręsti, kaip jį padalinti darbuotojams, kad jame išsitektų, – sakė N. Jaruševičienė. – Laukia ne patys geriausi variantai norint išgyventi pagal turimas lėšas: eiti nemokamų atostogų arba mažinti atlyginimą. Kaip pasielgti ir kurį variantą pasirinkti, bus įstaigų vadovų reikalas“.

Pirminį rajono biudžeto projektą reikia parengti iki sausio pabaigos, o tada savo darbą pradės mero potvarkiu sudaryta darbo grupė tam projektui analizuoti.

Pagal įstatus rajono biudžetas turi būti patvirtintas iki vasario 25-osios. Kaip bus paskirstytos lėšos, kol kas kalbėti dar anksti, tačiau, kad teks kiekvienam, ir smulkiam verslininkui, ir kultūros darbuotojui, ūkininkui, nevyriausybinėms organizacijoms, medikams, smarkiai susiveržti diržus – abejonių nekyla.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video