2024/09/23

Nei langų, nei pinigų

Lengviausią išeitį iš sunkmečio bėdų rado Kupiškyje, Gedimino gatvėje, įsikūrusi plastikinių langų įmonė „Ladus“. Susirinkę avansu iš žmonių už prekę sumokėtus pinigus, prekybininkai dingo kaip į vandenį. Šio išsikraustymo nepastebėjo netgi į savo patalpas verslininkus įsileidę Kupiškio autobusų parko darbuotojai. Jie iki šiol laukia kaimynų nesumokėtų nuompinigių.

Dingo su pinigais

Prieš savaitę į redakciją kreipėsi noriūnietė Stasė Laurinavičienė. Moteris nuogąstavo, kad birželio mėnesį įmonės „Ladus“ Kupiškio atstovybėje užsisakė keturis plastikinius langus ir iki šiol jų negauna.

Vartydama birželio mėnesį su pardavėjais sudarytą sutartį, pašnekovė patikino, kad prekę jai žadėta atiduoti jau po keturiasdešimties kalendorinių dienų. Pažeidę šį terminą „Ladus“ atstovai privalėjo sumokėti delspinigius už uždelstas dienas.

Su tokiomis pardavimo sąlygomis sutikusi moteris užsakymo dieną sumokėjo 600 litų avanso. Visa suma už plastikinius langus buvo 1580 litų.

„Paskaičiavau, kad čia man pirkti pigiausia. Bet kaip sakoma, „skūpas“ moka du kartus. Jau trečias mėnuo nesulaukiu langų. Po mėnesio atsiprašinėjo, kad turi didelį užsakymą ir man reiks palaukti, o dabar iš viso dingo“, – pasakojo su nesąžininga prekyba susidūrusi noriūnietė.

Apgauta pirkėja tikino jau ne kartą bandžiusi išsiaiškinti, kas nutiko su jos užsakymu, tačiau pardavėjai nepasiekiami: nurodyti įmonės telefonai išjungti arba jais niekas neatsiliepia, patalpos, kuriose dirbo plastikinių langų pardavėjai, tuščios.

Šalia „Ladus“ įsikūrusios maisto prekių parduotuvės darbuotoja moteriai tvirtino, kad jos ieškoma įmonė bankrutavo, o ten dirbę žmonės jau nuo žiemos negavę atlyginimų.

„Prieš užsisakydama pas juos langus, nepasidomėjau, ar tai moki, sąžiningai dirbanti įmonė. Tačiau dabar jau iš kelinto žmogaus girdžiu panašią istoriją. Ką daryti, nežinau – teismo keliu eiti nedrįstu, bet ir šešių šimtų litų gaila, tai juk beveik visas mano mėnesio atlyginimas“, – kalbėjo į nemalonią situaciją pakliuvusi S. Laurinavičienė.

Ieško ir nuomotojai

Surasti plastikinių langų pardavėjų nepavyko ir žurnalistams. Kupiškyje, Vilniuje bei Panevėžyje atstovus turinti įmonė telefonu buvo nepasiekiama. O atvykus į jų nuomojamas patalpas Kupiškio autobusų parko pastate, parduotuvės patalpos buvo užrakintos, viduje nebuvo nė vieno baldo. Panevėžyje šios įmonės parduotuvė taip pat neveikė, o jos patalpos siūlomos nuomoti.

Apie „Ladus“ prekybininkus mūsų mieste jokių žinių negalėjo suteikti netgi Kupiškio autobusų parko darbuotojai. Pastarieji iš savo kaimynų jau nebesulaukia nuompinigių. O vieną dieną atėję į darbą pastebėjo, kad „Ladus“ patalpos tuščios – prekybininkai išsikraustė be šeimininkų žinios.

„Nieko nebežinome apie šią įmonę, neturime netgi, kam sąskaitų už nuomą išsiųsti. Turbūt savaitgalį, kai nedirbome, išsikraustė ir mes jų daugiau nebematėme“, – kaimynų elgesiu stebėjosi Kupiškio autobusų parko buhalterijos darbuotojos.

Išgirdusi apie plastikinių langų pardavėjų skolas pirkėjams, moteris tikino, kad besiskundžiančių žmonių ateina ir pas jas. Tačiau padėti jiems stoties šeimininkai negali.

Kreiptis į antstolį

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Panevėžio apskrities skyriaus vedėja Loreta Čerauskienė teigė, kad tokioje situacijoje nuleisti rankų noriūnietei neverta. Pirmiausia specialistė išsiaiškino, kad įmonė „Ladus“ nėra bankrutavusi ir išregistruota.

„Tokiu atveju, kai bankroto byla nebuvo iškelta, o klientė turi pinigų sumokėjimą patvirtinančius dokumentus bei rašytinę sutartį, pagal kurios sąlygas yra suėjęs prievolės perduoti langus įvykdymo terminas, pirkėja turi teisę kreiptis į antstolius dėl ikiteisminio skolos išieškojimo. Pagal Antstolių įstatymą antstoliai taip pat atlieka tarpininkavimo vykdant turtinės prievolės funkciją arba ikiteisminį skolos išieškojimą, kai skola yra susidariusi ir įrodyta dokumentais (sąskaitomis-faktūromis, sutartimis, darbų priėmimo aktais), bet dar nėra teismo priteista. Būtina, kad kreipdamasis dėl šios paslaugos į antstolį kreditorius pateiktų dokumentus, patvirtinančius skolininko turtinės prievolės egzistavimą ir jos dydį.

——-
Autorius: Rytis UŽUSIENIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video