2024/09/21

Mariose jau šiemet bus šamų

Viename žuvingiausių Lietuvos vandens telkinių – Kupiškio mariose – jau šiais metais turėtų atsirasti retai kam matytų egzotiškų žuvų – ūsuotųjų šamų.

Pagal planą, kaip ir kiekvienais metais, praėjusią savaitę rajono vandens telkiniuose, kurie pagal nuomos sutartį priklauso Medžiotojų ir žvejų draugijai (MŽD), vyko įžuvinimas.

Žuvų atsargos buvo papildytos Šaukliškių, Stirniškių vandens telkiniuose, Mituvos ežere bei upėje, Lėvenyje, Kupiškio mariose.

Lydekomis įžuvintos buvo Lėvens ir Mituvos upės, Šaukliškių karjeras ir Naktakės tvenkinys Noriūnuose, karosais ir lydekomis – Stirniškių tvenkinys, lynais – Mituvos ežeras. Visa žuvis šiais metais buvo atsivežta iš netoli Vilniaus esančios žuvininkystės bendrovės “Arvydai„, kuri rajono MŽD pasiūlė palankiausias sąlygas.

Pasak MŽD rajono skyriaus medžioklės žinovo Bronislovo Juodviršio, žuvų kainos baisiais tempais kyla, todėl sunkiai sekasi vykdyti iš anksto numatytus planus. Pavyzdžiui, buvo numatyta į mūsų vandens telkinius paleisti tris tūkstančius šešis šimtus sterkų. Šiųmetinių sterkų kilogramas dabar kainuoja 150 litų. Medžiotojų ir žvejų draugijai tai yra siaubingi pinigai. Palyginimui, lydekų kilogramas kainuoja 15 litų, lynų – 30 litų, o karosų – 3,50 litų.

Šiųmetinis įžuvimas rajono MŽD atsiėjo beveik du tūkstančius litų.

B. Juodviršis “Kupiškėnų mintims„ sakė, kad įžuvinant draugija susidūrė su tam tikromis problemomis. Prie keliukų, vedančių vandens telkinių link, atsirado šlagbaumai. Mašinomis prie vadens kai kuriose vietose nebeprivažiuosi. Teko žuvis nešti kokį pusantro kilometro.

Rajono MŽD medžioklės vadovas sakė, kad mūsų rajone pats žuvingiausias vandens telkinys yra Kupiškio marios, kuriose galima pagauti kone visas Lietuvoje gyvenančias žuvis. Dar šiais metais mariose atsiras ir pakankamai egzotiškų žuvų – šamų.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros vedėjos pavaduotojas vyr. valstybinis aplinkos apsaugos inspektorius Rimantas Adomauskas sakė, kad pagal planą buvo numatyta į marias paleisti dar daugiau sterkų, bet Vilniaus universiteto mokslininkai nustatė, kad šių žuvų vandens telkinyje jau yra pakankamai. O pagal santykinį gausumą ir biomasę, daugiausiai mariose yra kuojų ir karšių. Po jų seka plakiai ir sterkai.

Mokslininkai nustatė, kad marių bendras žuvingumas siekia 20 kilogramų iš vieno hektaro. Vadinasi, Kupiškio marios yra vienas iš produktyviausių vandens telkinių Šiaurės rytinėje Lietuvos dalyje.

Atlikę tyrimus mariose, mokslininkai rekomendavo vietoj sterkų jauniklių į marias prileisti paaugintų šamų. Tai ir bus padaryta dar šiais metais.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video