2024/09/21

Besotė infliacija erzinama didesnėmis palūkanomis

Nuo spalio 1 d. kai kurie bankai padidino palūkanas už indėlius. Kosminiu greičiu kylant kainoms, ši žinia lyg mažytė prošvaistė nūdienos žmogaus gyvenime. Bet ar ilgai džiaugsimės tuo? Lyg išbadėjęs žvėris ponia infliacija už kampo nuolat tyko gardesnio kąsnelio.

Kupiškyje veikiančiuose bankų skyriuose pasidomėjome, ar kupiškėnai linkę čia laikyti santaupas, ar labiau pinigėlius patiki kojinei.

AB banko SNORAS Panevėžio filialo Kupiškio skyriaus valdytojas Saulius Dugnas sakė, kad jų bankas palūkanas už indėlius pakėlė jau šių metų liepos pabaigoje. Už terminuotus indėlius litais ir eurais yra mokamos 4,75 proc., svarais – 5 proc., doleriais – 5,2 proc. palūkanos. Bankininko nuomone, kupiškėnai labiau yra linkę taupyti nei imti kreditus. Jie nuo seno garsėja kaip turtingi žmonės. Pastaraisiais metais daug kas gavo įvairių išmokų už žemę, mišką, susigrąžino rublinius indėlius. Dalis tų pinigėlių įplaukė ir į SNORO banką. Pašnekovas šiuo metu sakė negalys tiksliai paskyti, kiek kupiškėnų butent jų banko skyriuje laiko savo santaupas. Į akis krinta tik tai, jog žmonės labiausiai yra linkę taupyti tradiciniu, ypač vyresnės kartos žmonėms suprantamu būdu – naudojasi terminuotais indėliais. Daug mažiau jų domisi investiciniais fondais.

UAB „Medicinos bankas“ Kupiškio skyriaus vadovė Danutė Rusienė sakė, kad banke didėja ir indėlių, ir kreditų. Abi šios bankinės paslaugos turėtų išlaikyti pusiausvyrą. Indėlių palūkanos auga ir „Medicinos banke“. Tai susiję su infliacijos didėjimu. Už terminuotą indėlį šiuo metu mokamos 4,95 proc. palūkanos. Bankininkės nuomone, kol infliacijos indeksas neperžengia 5 proc., esant tokioms palūkanoms indėlininkui pinigėlius laikyti banke apsimoka. Tokia pinigų saugojimo forma ypač naudinga vyresnio amžiaus žmonėms ir saugumo sumetimais.

Nuo spalio 1 dienos „Hansabanke“ irgi padidintos palūkanos už terminuotus indėlius litais bei eurais. Palūkanos litais padidėjo vidutiniškai 0,39 procentinio punkto, eurais – 0,17 procentinių punktų, priklausomai nuo indėlio termino. „Hansabanke“ terminuotų indėlių palūkanos šiemet keliamos jau ketvirtą kartą.Jei klientas padės terminuotą indėlį litais metų laikotarpiui, tai termino pabaigoje kartu su indėlio suma, jam bus išmokamos 4,15 procentų metinės palūkanos (iki šiol buvo 3,65 proc.).Palūkanos už indelius didinamos atsižvelgiant į pokyčius tarptautinėse ir Lietuvos finansų rinkose. Lyginant su 2007 m. birželio mėnesiu, kai „Hansabankas“ paskutinį kartą didino indėlių palūkanas, 12 mėnesių trukmės VILIBOR išaugo apie 50 procentinių punktų, o 12 mėnesių trukmės EURIBOR atitinkamai padidėjo apie 20 procentinių punktų.2007 metų rugpjūčio pabaigoje, „Hansabanke“ laikomų privačių asmenų indėlių (kartu ir investicinių indėlių) suma buvo 3,543 mlrd. litų.

Kokias palūkanas moka DnB NORD bankas ir kaip kupiškėnai linkę savo santaupas kaupti, pasiteiravome šio banko Kupiškio klientų aptarnavimo skyriaus vadovės Dianos Umbrienės. Pasak jos, atsižvelgdamas į pokyčius Lietuvos pinigų rinkoje , nuo spalio 1 d. DnB NORD bankas padidino palūkanas už terminuotus indėlius litais vidutiniškai 0,4 procentinio punkto. Labiausiai išaugo palūkanos už iki vienerių metų trukmės indėlius litais. Pavyzdžiui, už metų trukmės terminuotus indėlius litais DnB NORD bankas savo klientams moka 4,40 proc. palūkanas. Lyginant metinę palūkanų normą su 2006 m. tuo pačiu laikotarpiu, tai palūkanų norma išaugo 1,3 procentinio punkto.Dabartiniu metu oficialusis Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rėmėjas – DnB NORD bankas – didžiausias palūkanas moka už Krepšinio indėlius, kurių palūkanų dydis tiesiogiai priklausė nuo rinktinės pasirodymo Europos vyrų krepšinio čempionate. Pasibaigus čempionatui metinės palūkanos už Krepšinio indėlį litais išaugo iki 4,9-5,2 proc. Nemažai kupiškėnų pasinaudojo banko siūloma akcija ir tikrai džiaugiasi, nes tokių palūkanų rinkoje už panašaus termino indėlius nėra.

Didėjant indėlių palūkanoms išryškėjo tendencija, kad tarpbankinėje rinkoje išliekant atotrūkiui tarp euro ir lito palūkanų, šiuo metu DnB NORD banke yra pelningiau laikyti indėlį litais, o skolintis – eurais. Kupiškėnai taupyti linkę litais. Labiau linkę taupyti ir laikyti pinigus terminuotuose indeliuose  vyresnio amžiaus žmonės, o vidutinio amžiaus ir jaunesni jau domisi kaip dalį santaupų investuoti į pensijų fondus arba obligacijas, nes jos atneša didesnį pelną,   o bankas garantuoja, kad išpirkimo metu, net jei rinkos nukristų žemiau už pradinį lygį, klientui bus sugrąžinta pradinė investuota suma. Šioms naujovėms kupiškėnai dar nedrąsūs, bet vis dažniau atsiranda norinčiųjų jų įsigyti. Šiomis investicijomis labiau imlesni didesnių miestų žmonės. Tai rodo statistika – vien per šiuos metus DnB NORD banko klientai įsigijo su akcijų ir žaliavų kainomis susietų obligacijų už daugiau nei 400 mln. litų.

——-
Autorius: Banguolė Aleknienė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video