2024/09/21

Ar tapsime turizmo meka?

Nerimsta diskusijos dėl prie Kupiškio etnografijos muziejaus steigiamos specialisto turizmui pareigybės. Ilgai užtrukęs etapas nuo konkurso paskelbimo (jis buvo paskelbtas liepos mėnesį) ir dar vis tebesitęsianti nežinia kas gi tapo ar taps tuo mūsuose retu poliglotu, įvaldžiusiu net keturias užsienio kalbas, kaitina skaitytojų aistras. Tad ar išties yra žmogus į mūsų miestą bei rajoną pasišovęs atvežti ar privilioti turistų antplūdį.

Turizmas pro dilgėles

Galima tik pafantazuoti, ką galės nuveikti vienas žmogus, kai daugelis rajono kultūros ir architektūros paminklų, saugomų sodybų iki kelių apžėlę dilgėlėmis. Vargu, ar kas žino ir įsivaizduoja, kur universalusis specialistas ieškos nakvynės angliškai, vokiškai, prancūziškai ir rusiškai kalbantiems turistams panorusiems pakvėpuoti grynu, jokių pramonės gigantų neužterštu Kupiškio oru. O kas bus jeigu dar užsimanys nesančiomis jachtomis paplaukioti po Kupiškio marias?

“Auksinis„ specialistas

Internetiniuose skaitytojų atsiliepimuose sklando gandai apie neva nerealiai didelę šio specialisto algą, apie tai, jog tai būsiąs tik “dvarui„ artimas žmogus, apie neva jau muziejuje jam specialiai įrenginėjamus apartamentus.

Pakalbinta Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė, būtent prie šio muziejaus kol kas “pririštas„ specialisto turizmui etatas, visus šiuos gandus paneigė kaip gryną prasimanymą.

Keturi kandidatai

Pasak direktorės, į šios pareigybės konkursą pretendavo keturios kandidatės, dvi moterys netoli penkiasdešimties metų ir dvi dvidešimt kelerių metų. Nurodytą dieną į konkursą teatvyko viena iš kandidačių (viena iš jų dokumentus atsiėmė prieš pat konkursą). Konkurso komisiją sudarė vicemeras Aidas Mikėnas, muziejaus direktorė Violeta Aleknienė ir to paties muziejaus vyr. specialistas Andrius Kleniauskas. Vienas iš komisijos narių sakė, kad pretendentė nelaimėjo konkurso todėl, kad nemokėjo anglų kalbos ir neturėjo aiškios strategijos, kaip reikėtų vystyti turizmą mūsų rajone, kokia linkme jį plėtoti.

Vicemeras Aidas Mikėnas, vadovavęs konkursui, mano, kad konkursas nėra pats lanksčiausias surasti tinkamiausią kandidatūrą. Pasak vicemero, dar bus ieškoma papildomų būdų, kaip geriau ir teisingiau tai padaryti.

Kol kas dar nėra žinoma ar tam tikslui bus steigiama atskira VšĮ, ar specialistas darbuosis prie Kupiškio rajono verslo informacijos centro ar liks prie Kupiškio etnografijos muziejaus.

Pasyvus moralas

Moralas būtų labai paprastas. Gal to niekai neišrenkamo specialisto turizmui nereikia visai. Štai jau palengva artėja žiema. Žiemą, be prastai veikiančios slidinėjimo trasos, turizmas mūsų rajone ir taip merdi. Vasarą, kai išties galima tikėtis, jei jau ne turistų aantplūdžio, tai bent jau kelių grupelių, turizmo specialistas nedirba! Jo paprasčiausiai nėra. Panašu, kad jo nebus dar ilgai. Tuo tarpu iki spalio pradžios Kultūros ir sporto rėmimo fondas (KSRF) priima paraiškas, tarp jų ir kultūros paveldui, ir turizmo plėtrai, tokio pobūdžio leidinių leidybai. Specialisto, regis, tam laikui taip pat nebus. Ir kam gi jo reikia. Na ką ten tie keli menki tūkstantėliai iš KSRF. Visi miestai ir miesteliai turintys nors menka paminklėlį, jau dabar perduoda medžiagą 2008 metų turizmo biuleteniams. Mums gi to taip pat nereikia, nes niekaip neišsirenkame to didelių reikalavimų spaudžiamo specialisto. Matyt, jo ir nereikia, gal rajone yra kokia Barbė devyndarbė. Bet iš rezultatų ir to nematyti. Ir visai jau pabaigai. Ogi žinote kam turizmo specialistui reikalingas geras anglų kalbų žinojimas. Nagi bilietų rezervavimui ir užsakymams. Štai tada į Kupiškį ir pradės plūsti turistai iš Australijos ar Gvinėjos. Va, tada ir tapsime Aukštaitijos ir visos Lietuvos turizmo meka.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video