2024/09/08

Šauktinių nerimas ir naujos patirties troškulys piratiškos vėliavos fone

Neįprastai anksti į automobilių stovėjimo aikštelę Žemės ūkio skyriaus kieme praėjusį ketvirtadienį suko automobiliai, klegėjo žmonės. Mat tądien su Kupiškiu ir savo artimaisiais atsisveikino septyni Lietuvos kariuomenės šauktiniai.

Vaikinus atlydėjo tėvai, draugai ir mylimosios. Daugelis sakė išleistuves atšventę prieš keletą dienų. Tad įkaušusių beveik nesimatė. Tik vieno šauktinio palydoje buvo apsiblaususių ir besiramstančių palei automobilį.

Visus pralinksmino ekipažas iš Laičių, atvažiavęs su piratiška vėliava.

Mindaugą Dyrą iš Salamiesčio į Kupiškį atlydėjo abu tėvai. Dalia Dyrienė sakė, kad į kariuomenę išlydinti pirmą sūnų. Žinoma, šiek tiek neramu, bet pareigą Tėvynei atlikti reikia. Mindaugas baigė gimnaziją. Niekur nestojo, nes dar nežino, kokią specialybę pasirinkti. Anot jo paties, nusprendęs savo jėgas išbandyti karinėje tarnyboje. Ką gali žinoti, gal jam kariškio profesija pasirodys visai įdomi. Tad būsimų metų Lietuvos kariuomenėje vaikinas nėra linkęs laikyti, kaip kad kartais manoma, prarastais. Įgys naujos patirties, pamąstys apie ateitį. Mama pridūrė, jog atlikusiems privalomąją pradinę karo tarnybą per stojamuosius į aukštąją mokymo įstaigą pridedami 3 balai.

Rodika Čenienė, Vitalio Čenio iš Paketurių mama, irgi prisipažino, kad išleisdama sūnų į karo tarnybą nerimaujanti. Kita vertus jai džiugu, jog jos vaikas sveikas ir tinka kariuomenei. Save guodžianti tuo, kad ta tarnyba šiuo metu yra neilga, šauktiniams leidžiama neretai ir namuose paviešėti.. Prie sūnaus ilgesnių išvykų iš namų jau šiek tiek pripratusi, nes jis dirbo Vilniuje ir tik savaitgaliai grįždavo namo.

Aurimo Jonušio iš Biliūnų mama Danguolė Jonušienė sakė labiausiai norinti , kad sūnus tarnautų Panevėžyje, arčiau namų. Tokį norą išreiškė beveiki visi tos dienos šauktiniai. Tačiau iš pradžių jų pažintis su kariuomene prasidės Ruklos mokomajame pulke.

Panevėžio karo prievolės centro teritorinio Kupiškio skyriaus viršininkas kapitonas Jonas Nedveckas informavo, kad pernai iš mūsų rajono į privalomąją pradinę karo tarnybą buvo pasiųsti 26 jaunuoliai. Praėjusių metų antrąjį pusmetį karo tarnyba dėl mokslų, šeimyninių aplinkybių sveikatos būklės ir dėl kitų atvejų, kuriuos numato įstatymas, buvo atidėta 446 šauktiniams, o šių metų pirmąjį pusmetį – 510.

Praėjusių metų antrąjį pusmetį 38 jaunuoliai buvo pripažinti netinkami tarnybai dėl sveikatos. Šių metų pirmąjį pusmetį tokių buvo 26.

Šiemet į privalomąją pradinę karo tarnybą jau pašaukta 17 jaunuolių.

Pasak J. Nedvecko, 4 kupiškėnai, kurie jau yra atlikę pradinę karo tarnybą, pageidavo tą tarnybą pratęsti. Iš jų vienas vėliau savo ketinimų atsisakė, dviem šie norai dėl sveikatos atidėti, o vienas jau pradėjo tarnybą.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video