2024/06/30

Rūkančių paauglių teises sergsti įstatymas

Praėjusį penktadienį vyko trečiasis šiais metais Narkotikų kontrolės komisijos posėdis. Jo metu, nepaisant penkių svarstytų klausimų, virė diskusija. Į ją aktyviai įsitraukė naujas komisijos narys, prokurorę Stasę Svetickienę pakeitęs jos kolega Šarūnas Šimonis, negailėjęs ne tik pasiūlymų, bet ir pastabų.

Vykdant narkotikų kontrolės komisijos programą, iš 7000 Lt jai skirto biudžeto metų pabaigai dar liko per pusantro tūkstančio litų. Dalį šios sumos numatyta panaudoti lektorių iš Kauno paskaitoms, skirtoms ne tik komisijos nariams, Kupiškio visuomenei, bet ir lapkričio pabaigoje atvyksiantiems analogiškos Panevėžio r. savivaldybės komisijos atstovams.

Kalbant apie ateinančių metų programą, komisijos narė gydytoja Milda Narmontienė pasiūlė surengti geriausio rajono mokyklų auklėtojo konkursą. Anot medikės, iškilo būtinybė suaktyvinti auklėjamąjį darbą, kuris yra pastebimai susilpnėjęs, ir dirbančius pedagogus. „Yra nemažai klasių, kurios stokoja auklėtojų dėmesio“, – teigė M. Narmontienė. Daugelis pritarė minčiai, jog auklėtojai galėtų prisidėti vykdant žalingų įpročių prevenciją.

Buvo prisiminta, jog šiais metais nemažai padirbėta prevencijos srityje: mokiniai dalyvavo konkursuose „Temidė“, „Nerūkanti klasė“, naktinio krepšinio varžybose. Komisijos pirmininkas vicemeras Jonas Jarutis kėlė klausimą, kokiomis poveikio priemonėmis paveikti rizikos grupes, niekur nedalyvaujantį jaunimą.

Daugelį teisingumo sergėtojų veiksmų riboja įstatymai. Anot pedagogės Romualdos Stovolos bei jaunimo laisvalaikio centro „Amicus“ administratoriaus Norberto Varnausko, tiek mokyklose, tiek pasilinksminimo vietose sudėtinga jaunimui uždrausti rūkyti ar vartoti alkoholį. Nepilnamečiai atkerta esą tai daryti jiems leidžia tėvai. Tad vaiko teisės lieka aukščiausia norma, juos nubausti už rūkymą, narkotikų vartojimą vargu ar įmanoma.

Prokuroras Š. Šimonis priekaištavo dėl palyginti menko policijos pareigūnų darbo. Jam niekada netekę matyti, kad centrinėje miesto aikštėje patruliuojantys pareigūnai (nors tai daroma gana retai) sudrausmintų rūkančius paauglius. Teisininkas apgailestavo dėl išretėjusių policijos rėmėjų gretų ir dėl to, kad į prevencinį darbą įtraukiama mažai mokinių tėvų. Š. Šimonis teigė, jog priešingai, nei skelbiama spaudoje, nepilnamečių nusikalstamumas mūsų rajone didėja, vis daugiau padaroma nusikaltimų prieš silpnesnius, vyresnio amžiaus žmones.

Komisijos narys siūlė panaudoti reklaminius stendus rūkymo prevencijai, telkti bendradarbiauti miesto vaistines. O kitais metais skaityti paskaitas Š. Šimonis siūlė kviesti jaunuosius lektorius – sociologijos, psichologijos ir kitų specialybių studentus. Jų žodžiai, anot prokuroro, būtų įtaigesni jaunai auditorijai.

Savivaldybės darbuotoja Stasė Krestovienė siūlė kitų metų narkotikų kontrolės komisijos programoje numatyti ir priemones suaugusiesiems. Jos nuomone, lyg ir nėra tiksliai žinoma, kiek rajone yra narkomanų, alkoholikų, taip pat stinga informacijos, kur kreiptis pagalbos sergantiems priklausomybių ligomis ir jų artimiesiems.

Vis dėlto šios komisijos darbo prioritetas, anot vicemero, – rūpinimasis jaunąją karta.

Kitiems metams planuojama numatyti lėšų pirminės asmens sveikatos priežiūros centrui (PASPC) už įtariamų vartojus narkotikus nepilnamečių pavėžėjimą į Panevėžio narkologijos centrą. Aptarti šį klausimą bei priklausomybių ligų gydymo situaciją PASPC numatyta dar šiemet pakvieti įstaigos vadovę Dovilę Kulbokienę.

Kiekvienas komisijos narys, atstovaujantis tam tikroms sferoms (ugdymo, teisėsaugos, medicinos, jaunimo reikalų) iki šio trečiadienio įsipareigojo pateikti konkrečius siūlymus 2006 m. narkotikų kontrolės komisijos programai.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video