2024/06/30

Jie saugo vienkiemių ramybę

Skelbimai

Reklama interneto puslapyje

Reklamos kainos

.

Vis ilgėjant tamsiam paros metui, Kupiškio rajono policijos komisariato vadovybė ypatingą dėmesį skiria miesto ir rajono gyventojų saugumui užtikrinti bei vykdyti nusikaltimų prevenciją. Siekiama rūpintis atokesnių rajono kaimelių ir vienkiemių gyventojais, kurių daugumą sudaro vieniši vyresnio amžiaus žmonės.

Pristatome Kupiškio rajono policijos komisariato Viešosios policijos viešosios tvarkos skyriaus prevencinio poskyrio apylinkės inspektorių veiklos grupės (RPK VP VTS PP AIVG) tyrėjus, trumpiau tariant, tuos apylinkių inspektorius, į kuriuos bet kuriuo paros metu pagalbos kreipiasi kaimų ir miestelių gyventojai.

Kupiškio mieste darbuojasi AIVG tyrėjas Tadas Šilaikis, turintis du padėjėjus: Justiną Sinicą ir Viliją Sezonienę. Skapiškio apylinkės tyrėju dirba Ričardas Kiaulėnas, Subačiaus – Marijus Stašiūnas, Noriūnų – Bronislovas Juodviršis, Alizavos – Džeraldas Baliūnas. Šimonių seniūnija laikinai neturi apylinkės inspektoriaus, ją aptarnauja VPVTS viršininkas Vytautas Žurauskas. AIVG tyrėjams vadovauja Viktoras Sokas. Šiam pareigūnui priskirta ir Kupiškio seniūnija.

Į AIVG tyrėjus darbo dienomis patartina kreiptis specialiu telefonu seniūnijose (juos nurodysime prie kiekvieno pareigūno). Taip pat – bendruoju pagalbos telefonu 112 arba paskambinus į Kupiškio RPK budėtojų dalį telefonu 35415. Ten konkrečios apylinkės inspektoriui bus pranešta apie iškilusią problemą, esant reikalui, gyventojams duotas pareigūno mobilaus telefono numeris.

Apylinkių inspektorius gyventojai dažniausiai gali surasti seniūnijose. Oficialus jų darbo laikas – darbo dienomis nuo 8 iki 17 val. Tačiau, policininkų teigimu, į iškvietimus jiems tenka skubėti ir savaitgaliais, į pagalbos šauksmą atsiliepti ir naktimis.

Pareigūnų tiesioginį bendravimą su gyventojais ir prevencinį darbą apsunkina tai, kad bene 75 proc. apylinkės tyrėjo darbo sudaro baudžiamųjų bylų tyrimas.

AIVG tyrėjai teigė, kad sudėtingam jų darbui nėra pakankamai pajėgų. Bent jau dviese dirbdami jie jaustųsi saugiau, pasiskirstytų būtiniausius darbus, efektyviau būtų ištiriamos bylos. Anksčiau buvo svarstoma steigti tyrėjo padėjėjo pareigybę, tačiau sprendimai, matyt, užsigulėjo biurokratų stalčiuose. Deja, retėja ir savanoriškai dirbančių policijos rėmėjų gretos.

Kalbinti pareigūnai teigė, jog metų pabaigoje kuro reidams dar užtenka. Tiesa, vieno iš rajono inspektorių automobilis jau nevažiuoja, nes degalų limitas baigėsi.

Viktoras Sokas

Kupiškio RPK VP VTS PP AIVG tyrėjas – vadovas, Kupiškio seniūnijos inspektorius

Darbo laikas. Policijos komisariate, 38 kab.: 8-17 val.

Telefonas: 57117.

Beje, šiame šešių kv. m kabinete pakanka vietos į komisariatą užsukantiems visiems šešiems inspektoriams. Jie turi galimybę naudotis vos vienu kompiuteriu (tvarkyti dokumentams neretai kompiuterio prašo seniūnijų vadovybės).

Policijos pareigūno darbą V. Sokas prieš 11 metų pradėjo Šiaulių vyriausiajame policijos komisariate. Nuo 1997 m. dirba Kupiškyje.

Kupiškio seniūnija – didžiausia pagal plotą ir gyventojų skaičių rajone. Dalis seniūnijos (Antašavos, Uoginių kaimai) priskirta tyrėjui D. Baliūnui.

Pagal užregistruotų pareiškimų apie nusikaltimus skaičių, pirmauja Kupiškio miestas ir seniūnija. Čia nusikalstamumo rodikliai didžiausi. Jų ypač pagausėjo tamsiu paros metu. Vėlyvą metą būna daugiau vagysčių, plėšimų, užregistruojama chuliganizmo atvejų. Vagysčių pėdsakus gyventojai aptinka tik išaušus.

Šių metų spalio pabaigoje patvirtintas priemonių planas siekiant užtikrinti vienkiemių, gyventojų saugumą. Kupiškio seniūnijoje yra 15 atokiau esančių sodybų, kuriose gyvena vieniši vyresnio amžiaus žmonės. Du iš jų turi leidimą ginklui.

Visuomenės taryba, veikianti prie Kupiškio RPK, svarstys galimybę aprūpinti vienišus gyventojus ryšio priemonėmis, judesiui jautriomis lempomis, kurios apšviestų sodybas.

Policijos tyrėjų užduotis – aplankyti tuos žmones,papildomai informuoti apie saugumo priemones, pranešti pagalbos telefonų numerius, išklausyti jų problemas. Inspektoriai nuolat patruliuoja atokiose vietovėse, stabdo įtartinus automobilius.

Kupiškio seniūnijoje yra apie 4 šeimas, kuriose nuolat kyla buitiniai konfliktai. Tyrėjas ten vyksta kelis kartus per metus, stebi jų gyvenamą aplinką. Ne kartą tenka sudrausminti ar pristatyti išblaivinti triukšmadarius.

Ričardas Kiaulėnas

Viešosios policijos Skapiškio policijos nuovados tyrėjas.

Darbo laikas Skapiškio seniūnijoje: 8-17 val.

Telefonas: 42240, 35415 arba 112.

Keturiolika metų Skapiškyje dirbantis R. Kiaulėnas teigė, jog gerai pažįsta vietos žmones. Skapiškyje nusikalstamumo rodikliai palyginti maži. Eibių dažniausiai prikrečia iš kitų rajonų atvykę žmonės. Reidų metu tyrėjas aplanko pasilinksminimo vietas. Į šokių vakarus Skapiškyje renkasi dabartiniai ar buvę moksleiviai. Ten didelių saugumo problemų nekyla.

Kadangi Skapiškio seniūnija didelė, čia gausu nuošaliai išsibarsčiusių sodybų. Jų yra apie 30. Ten gyvenantys pensinio amžiaus žmonės ne visada būna apdairūs. R. Kiaulėnas minėjo atvejį, kai močiutė, išeidama iš namų, duris teužrėmė lazdele. Tąkart jos namus apšvarino čigonė. Arba nuostolių patiria gyventojai, kuriems piktadariai nukarpo elektros laidus.

Patruliuodamas apylinkės inspektorius lanko vadinamąsias „ertmes“, kur gali būti vykdomi nusikaltimai: apleistus statinius, atokias gyvenvietes.

R. Kiaulėnas prisiminė, jog anksčiau Skapiškio policijos nuovadoje dirbo 4 pareigūnai, dabar visur tenka suspėti vienam. Iš septynių Skapiškio policijos rėmėjų aktyvūs yra vos trys. Su jais tyrėjas bet kada gali susisiekti. Tačiau kita dalis dėl neapmokamo darbo nebeturi motyvacijos talkinti policijai.

Marijus Stašiūnas

Kupiškio RPK VP VTS PP AIVG Subačiaus apylinkės tyrėjas

Darbo laikas Subačiaus seniūnijoje: 8-17 val.

Telefonas: 35594, 35415 arba 112.

Keliauninku kolegų vadinamas pareigūnas per beveik ketverius darbo policijoje metus pakeitė kelias apylinkes: dirbo Šimonyse, Kupiškio mieste, o nuo rugsėjo mėnesio paskirtas Subačiaus apylinkės, kur ir gyvena, tyrėju.

AIVG tyrėjas pažįsta seniūnijos žmones. Į iškvietimus tenka vykti įvairiu paros metu. Dažnai važinėja vakarais, tikrina „ertmes“, retkarčiais užsuka į kai kurias iš 17 Subačiaus seniūnijoje esančių nuošalių sodybų.

Apylinkės inspektoriui talkina keturi policijos rėmėjai, iš kurių tik vienas labai aktyvus.

Kalbėdamas apie darbo pobūdį, M. Stašiūnas teigė, jog nemaža dalis inspektorių gyvena tose vietovėse, kur dirba. Viena vertus, tai naudinga gyventojams – jie bet kada gali rasti pareigūną. Pasitaiko, kad net vidury nakties beldžia į langus. Pareigūnas sakė, kad AIVG tyrėjas neretai būna ir gydytojas, ir psichologas, ir policininkas vienu metu: bet kokiu atveju apylinkės žmonės kreipiasi pagalbos. „Ir žemę dalijam, ir miškus matuojam“, – šypsodamasis kalbėjo M. Stašiūnas.

Tačiau giminių ir draugų krašte ne visada lengva išlikti objektyviam. Tiesa, kalbinti pareigūnai džiaugėsi, kad jų draugų ratą sudaro patikimi ir įstatymų nepažeidinėjantys žmonės ir netenka užsimerkti prieš nusikalstamas veikas. Visi sutiko, kad, tapus policijos pareigūnu, draugų gretos išretėja.

(Tęsinys lapkričio 24 d. „Kupiškėnų minčių“ numeryje)

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video