2024/06/30

Tatkonys ir visa Lietuva lengviau atsidus

Lietuvoje lieka vis mažiau vietovių, kurias slegia iš sovietmečio paveldėta senų pesticidų našta. Užsidegus šioms medžiagoms, į atmosferą patenka itin pavojingi teršalai. Vykdant Aplinkos ministerijos (Europos paramos skyriaus) finansuojamą projektą, nutarta senus pesticidus gabenti į Vokietiją ir ten sudeginti. Nuo 2002 m. tokios naštos atsikratė beveik visos šalies apskritys. Į vokiečių įmonę AVG Hamburge jau išgabenta apie 2900 t šių kenksmingų medžiagų.

Šį mėnesį pesticidų tvarkymas pradėtas ir Panevėžio apskrityje. Iš Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamentui priklausančių rajonų Kupiškio rajonas yra pirmasis, kur šie darbai pradėti. Tai nulėmė tinkamos pesticidų sandėliavimo sąlygos Tatkonių k. Dėl šios priežasties iš mūsų rajono sandėlio į užsienį keliaus ir Rokiškio, Pasvalio bei Biržų kenksmingos medžiagos, kurios bus atgabenamos maišuose, čia pat pakuojamos ir kraunamos į metalines statines.

Ekologine bomba vadinami chemikalai mūsų rajone Savivaldybės lėšomis prieš dešimtį metų buvo centralizuotai sukaupti Tatkonių k., buvusios „Pakupio“ žemės ūkio bendrovės sandėlyje. Juos supakavo UAB „Vilsuva“. Senų pesticidų čia sukaupta apie 80 t: beveik 69 t neatpažintų chemikalų, 7,5 t nežinomų, bet uždraustų naudoti ir 3 t žinomų pesticidų. Minėtuose keturiuose rajonuose iš viso yra 224 t senų pesticidų sankaupų: Pasvalyje – 15 t, Rokiškyje – 24 t, Kupiškyje – 80 t ir Biržuose – 104,5 t.

Savivaldybės administracijos direktoriaus sudaryta pesticidų tvarkymo priežiūros komisija, vadovaujama Valento Mankūno, lapkričio 9 d. vyko į šių kenksmingų medžiagų saugojimo vietą Tatkonių k. Paruoštas talpas apžiūrėjo ir Aplinkos ministerijos atstovas Audrius Naktinis, Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos Avarijų prevencijos ir valdymo skyriaus vedėjas Gediminas Markauskas, Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotoja Angelė Plančiūnaitė, pesticidų tvarkymo priežiūros komisijų atstovai iš Rokiškio, Biržų ir Pasvalio.

Konkursą laimėjusios firmos „Ecovita“ projekto vadovas Arvydas Kvietkauskas papasakojo, kad iš sandėlio jau išnešta apie 45 t pesticidų ir sukrauta į 400 metalinių statinių. Tai sudaro 2,5 konteinerio. Sandarius metalinius konteinerius įmonė gabens į Klaipėdos jūrų uostą, iš kur keltu plukdys į Vokietiją. Kartu su pesticidų statinėmis numatyta krauti ir kenksmingų medžiagų prisigėrusias lentynas bei talpas.

Aplinkos ministerijos atstovas A. Naktinis Rokiškio, Biržų, Pasvalio ir Kupiškio rajonų pesticidų tvarkymo priežiūros komisijos narius ragino būti aktyviems, atidžiai stebėti cheminių medžiagų išgabenimo darbus, organizuoti operatyvią pagalbą, policijos palydą. Anot jo, gruodžio 1 d. Tatkonių sandėlis jau turi būti tuščias. Numatoma, kad Lietuva senų pesticidų turėtų visiškai atsikratyti iki šių metų pabaigos.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video