2024/11/21

Obuolių sultys – sveikata žiemai ir sezono verslas

Ruduo – derliaus nuėmimo metas. Laukai ir sodai gėrybes brandino nuo pat pavasario, kentė nuo siaučiančių audrų. Tačiau šiemet kaip niekad gausiai užderėjo obuolių.

Prie sulčiasspaudės eilės

Šių vaisių supirkėjai zuja po visą Lietuvą, minučių tikslumu atvyksta ir į Kupiškio rajoną. Rajone taip pat yra keletas verslininkų, sudariusių su perdirbimo įmonėmis sutartis ir iš gyventojų superkančių sodo derlių: uogas, vaisius. Tik sodininkams čia didelio pelno nėra. Už kilogramą obuolių pastaruoju metu mokama apie 14 centų.

Daugelis sodiečių obuolius ne tik parduoda, džiovina ar konservuoja žiemai, bet ir spaudžia sultis. Vieniems pakanka kelių stiklainių natūralaus gėrimo, turint kantrybės, jo galima pasiruošti namų sąlygomis. Tačiau obuolių prirenkantiems daugybę maišų, tenka keliauti pas sulčių gamyba besiverčiančius kupiškėnus. Tose sodybose, kur yra sulčių spaudimo aparatai, pastaruoju metu net nusidriekia eilės norinčiųjų pasirūpinti vitaminingo gėrimo.

Valstybinės mokesčių inspekcijos Kupiškio skyriaus specialistų duomenimis, šio verslo liudijimai išduoti tik dviems asmenims: Kupiškyje ir Noriūnuose.

Iki vėlumos

Kupiškio mieste tėra vienintelė sulčių spaudykla – Aldonos Skemundrytės namuose, pagrindinėje gatvėje. Dar prieš vėlyvųjų obuolių sezoną ne vienas žmogus stabtelėdavo prie iškabos pasižymėti, kuriomis dienomis čia spaudžiamos sultys. Dabar nuo ankstaus ryto kieme pilna automobilių. Čia suvažiuoja ne tik miestiečiai, bet ir kaimo žmonės. Už 10 l minkštų obuolių sulčių čia prašoma 3 Lt, už kietus – imama litu mažiau.

Sodybos šeimininkė, nepanorusi plačiau papasakoti apie šį sezoninį verslą, užsiminė, kad tuo užsiima jau daugelį metų. Seniai įsigijo ir galingą sulčių spaudimo įrangą. Garbaus amžiaus moteris sutiko, kad šiemet ypač geri metai sodininkams. Ji net negalinti suskaičiuoti, kiek per dieną atvyksta klientų, kiek kibirų gėrimo jie išsiveža. Nors sulčių spaudykloje darbas baigiasi septintą valandą vakaro, šeimininkė su pagalbininkais triūsia iki vėlumos: reikia išplauti aparatus, sutvarkyti patalpas. O ryte nuo aušros A. Skemundrytė jau skuba nušluoti rudeninius lapus nuo tako.

Sau ir kaimynui

Sultis spaudžia ir vienas kitas rajono gyventojas. Šios paslaugos prireikia daugeliui kaimo žmonių, labai patogu, jei geraširdis kaimynas, turintis įrengimus, kelis kibirėlius obuolių gėrimo parūpina. Kupiškėnai žino kiemus ir pavardes įrengimus turinčių žmonių. Alizavos seniūnijoje, jos darbuotojų teigimu, tokių vietų nėra, gyventojai tenkina tik savo reikmes. Beje, dauguma to krašto žmonių, išpurtę sodo obuolius, juos parduoda. Skapiškio seniūnijoje sultis spaudžia viena moteris iš Totorių k. ir vienas Laičių gyventojas. Svarbu, kad sodiečiams nereikia toli keliauti su obuolių maišais.

Subačiaus seniūnijoje taip pat yra ne vienas kiemas, kur žmonės turi obuolių presavimo aparatus. Dažniausiai tai didesnių sodų savininkai. Subatėnai gali pasirinkti sodybas, kur dirbama sparčiau ar švariau. Geranoriški žmonės pažįstamiems netgi pasiūlo išspaustas sultis pristatyti į namus. Verslo liudijimo čia imti nepasimokėtų dėl nelygiavertės konkurencijos.

Svarsto, ar pelninga

Noriūnietis Kęstutis sakė, kad elektrinę sulčiaspaudę įsigijo prieš porą metų. Nutarė pabandyti savo reikmėms, draugui ar kaimynui sulčių išspausdavo. Vyras teigė nežinąs, ar toks sezono verslas apsimokėtų. Pavyzdžiui, pernai, soduose obuoliai neužderėjo. O šiemet, kai jų gausybė, retkarčiais tenka pažįstamiems pagelbėti, kai kurie atsiveža svarainių derlių. Tačiau geri kaimynai ar draugai už paslaugą atsilygina patalkėdami laukuose ar dovanėlėmis. Pasipelnyti iš sulčių spaudimo namuose šeimininkaujantis Kęstutis neketina. Juolab kad Noriūnuose yra trys tuo užsiimantys žmonės. O jei pažįstamas paprašo – atsakyti negali.

Kęstutis svarsto galimybę ateityje pabandyti išsiimti verslo liudijimą. Ūkiniame pastate įrengta spaudykla gražiai sutvarkyta, atitiktų visus higienos reikalavimus. Iškaba prie kelio galbūt pritrauktų klientus. Už kibirą sulčių, anot noriūniečio, būtų galima prašyti poros litų.

Turintis sodą pašnekovas sakė būtinai pasirūpinąs sultimis žiemai. Tik grynos obuolių sultys jau pabodo, lygiomis dalimis jis maišo morkas, obuolius ir raudonuosius burokėlius. Pakaitintas iki 80 laipsnių, gėrimas puikiai laikosi per žiemą.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video