2024/09/28

Tokį gaisrą ugniagesiai seniai bematė

Praėjusį šeštadienį didžiulis gaisras Drulėnų k. pasiglemžė visą Vytauto Petrulio ūkinį pastatą su jame buvusiu turtu ir šių metų derliumi. Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PGT) ugniagesiai pranešimą gavo 16 val. 5 min.

Nuvykus į vietą, 16×24 m ūkinis pastatas degė atvira liepsna, vėjas ją nešė gyvenamųjų trobesių bei pirtelės link. Ugnies liežuviai jau siekė plastikines gyvenamojo namo dailylentes, tad pirmiausia pulta gesinti nuo karščio apanglėjusią namo sieną. Kita siena buvo smarkiai apgadinta liepos pabaigoje praūžusios audros – kiaušinio dydžio ledai lentose paliko skyles.

Atskubėjus penkioms gaisrininkų mašinoms, vandens teko vykti už 1,5 km.

Daržinės pastogėje sudegė apie 6 t šiaudų, apačioje – apie 16 t šieno, 2,5 t kviečių, 1,5 t kvietrugių, 0,6 t rugių, 50 kub. m malkų bei 20 kub. m lentų. Ugnis sunaikino obliavimo stakles, avilius, nepavyko išgelbėti ir 16 triušių. Suspėta atokiau nuvaryti už ūkinio pastato stovėjusį kombainą. Aštuonias valandas grūmęsi su liepsna, ugniagesiai ją numalšino tik apie vidurnaktį.

Spėjama gaisro priežastis – neatsargus šeimininko anūko elgesys su ugnimi. Tądien po kiemą bėgiojęs su žiebtuvėliu, vaikas galėjo įlįsti į daržinės palėpę.

Tokio liepsnos siautėjimo Kupiškio PGT viršininkas Romusis Jablonskas teigė nematęs jau daugybę metų. “Nelaimės vaizdas priminė tuos laikus, kai užsidegdavo kolūkio fermos, tačiau arti nebūdavo gyvenamųjų pastatų,„ – kalbėjo gaisrinės vadovas. Apmaudu, kad ūkininko turtas nebuvo apdraustas, pastatų projektas neįteisintas, aptikta nemažai priešgaisrinės saugos taisyklių pažeidimų. Anot R. Jablonsko, ne vienas ūkininkas, savavališkai statydamas ūkinius pastatus, nesilaiko priešgaisrinės saugos reikalavimų, neįrengia ugniai atsparių sienų, nepasirūpina garažų gelžbetoninėmis perdangomis, neiškasa tvenkinių ir pan. Daugelis iš jų sakosi nesitikėję, kad ugnis kada nors užsuks į jų kiemą ir pelenais paleis sunkiu triūsu uždirbtą turtą.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video