2024/09/28

Nepilnamečiui uždrausta draugauti su vagystės bendrais

Vasario 15 d., likus valandai iki vidurnakčio, trys jaunuoliai – aštuoniolikmetis Jutkonių k. gyventojas Remigijus Tichanavičius, dvidešimtmetis virbališkietis Raimondas Vaina bei šešiolikos sulaukęs S. R. iš to paties kaimo – sumanė kartu pagrobti Petro Bliekos sodyboje laikomą dyzelinį kurą.

“Žygdarbio„ idėja kilo Remigijui. Jis žinojo, kad Jutkonių k. sodyboje yra trys 200 l talpos statinės su dyzeliniu kuru. Sumanęs jį pavogti ir parduoti, apie tai pranešė pažįstamam Raimondui iš kito kaimo, kuris draugėn pasikvietė nepilnametį.

R. Tichanavičius planą kruopščiai apsvarstė. Kad šeimininkas neatpažintų vagių pagal sniege paliktus pėdsakus, apsimovė didelius guminius batus. Apie 11 val. nakties trijulė, pasiėmusi rogutes, patraukė į P. Bliekos sodybą, kurioje šeimininko tuo metu nebuvo. Kaltinamieji vėliau teigė, kad šešiolikmetis S. R. su jais keliavo savo noru, pats parūpino guminę kuro nuleidimo žarną, o vykdant nusikaltimą, palaikė P. Bliekos šunį. (Apie pastarojo sargumą komentarai nereikalingi. – Aut. past.)

Du vyrukai įsitikino, kad dvi statinės sklidinos, o trečioje tebuvo apie 100 l. Jie patikrino ar tai tikrai dyzelis. Džiaugdamiesi laimikiu, vieną statinę užkėlė ant rogučių, tačiau šios…sulūžo.

Teko imtis kitų priemonių. Tris statines vagys nurideno iki netoliese esančios apleistos fermos ir paslėpė po lentomis tikėdamiesi, kad prekė netrukus sulauks savo pirkėjo.

Suinteresuotas asmuo buvo greitai surastas. Teisme liudijęs Saulius Dziundzelieta tvirtino nežinojęs, kad jaunuoliai siūlė jam įsigyti vogto dyzelinio kuro. Nuvykęs į Jutkonių fermą, jis prisipylė tris bakus po 20 l ir vieną 35 l bidoną. Pažįstamo Mariaus Kaminsko vyras paprašė pargabenti pirkinį namo. Deja, vežant kurą, M. Kaminsko automobilį sulaikė policija.

Nukentėjusysis P. Blieka sakė 500 l kuro, kuris kainavo 750 Lt, nusipirkęs praėjusių metų spalį. Tris pavogtas statines jis įvertinęs 30 Lt.

Tačiau išaiškėjus vagystei, kaltininkai atsiprašė šeimininko, tikino, kad labai gailisi dėl nusikaltimo. Teismas tai pripažino kaip lengvinančias aplinkybes. Sunkinanti šio nusikaltimo aplinkybė – niekur nedirbantys ir nesimokantys jaunuoliai veikė bendrininkų grupėje.

Vasario 25 d. nuspręsta R. Tichanavičių nuteisti 10 mėnesių viešųjų darbų, įpareigojant kas mėnesį neatlygintinai išdirbti 30 valandų visuomenės labui. Panaši bausmė (tik 8 mėn. laikotarpiui) pagal Baudžiamojo kodekso 178 straipsnio 1 dalį skirta ir virbališkiečiui R. Vainai, o pagal to paties kodekso 159 straipsnį (Vaiko įtraukimas į nusikalstamą veiką), nesant jaunuolio poelgyje nusikaltimo sudėties, jį išteisinti.

Nepilnametį vagystės bendrininką S. R. nuspręsta atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, taikant auklėjamojo poveikio priemonę: 8 mėnesius jį įpareigoti nuo 22 iki 7 val. būti namuose ir uždrausti vaikinui bendrauti su Remigijumi ir Raimondu.

Pastarųjų piniginės suplonės po 100 Lt. teismo proceso išlaidoms padengti.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video