2024/09/28

Invalidumas – žmogui šansas pragyventi

Redakcijoje apsilankiusi moteris (pavardė žinoma) piktinosi medicinos sistemoje klestinčia korupcija. Didžiausią neskaidrumą kupiškėnė matanti nustatant invalidumą. Pasak jos, už tam tikrą atlygį jis skiriamas, pratęsiamas ir to nereikalingiems, sveikiems žmonėms. Buvo įvardytas ir konkretus užmokestis – konjakas, kava ir vokelis, kuriame – nuo 100 iki 500 Lt. Jei tam tikros institucijos pradėtų aiškintis tokius dalykus, kupiškėnė teigė drąsiai tai patvirtinsianti oficialiai. Kokia invalidumo suteikimo tvarka? Ar tikslinga siekti aukštesnės jo grupės moteriškės paminėtu būdu?

Kaip informavo Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Kupiškio skyriaus vyr. specialistas (gydytojas) Aleksandras Vaitoška, pirmame šių metų ketvirtyje buvo 1758 invalidumo pensijos gavėjai, iš jų 243 – pirmos, 1172 – antros ir 343 – trečios grupės invalidai. Šie skaičiai neatspindi realios situacijos, kiek žmonių su negalia yra mūsų rajone, kadangi invalidai pensininkai gali rinktis kurią pensiją gauti – ar invalidumo, ar senatvės (kaip jiems patogiau). Vidutinis invalidumo pensijos dydis: I gr. – 412,20 Lt, II gr. – 368,20, III gr. – 193,66 Lt.

Socialinio draudimo invalidumo pensija apskaičiuojama analogiškai kaip ir senatvės pensija. Pagrindinė jos dalis I gr. invalidams lygi pusantros valstybinės socialinio draudimo bazinės pensijos, II gr. invalidams – viena bazinė pensija. Papildoma pensijos dalis kiekvienam žmogui skaičiuojama atskirai, atsižvelgiant į jo turėtas pajamas bei darbo stažą. Šiuo atžvilgiu nukenčia atlyginimus gavę vokeliuose. III gr. invalidams pensija skaičiuojama lygiai taip pat kaip ir II gr. invalidams, tiktai gautoji suma dalijama perpus.

Invalidumą nustato Valstybinė medicininė-socialinė ekspertizės komisija (VMSEK, veikianti prie apskričių). Taigi daugeliui pacientų tenka vykti į Panevėžį. Nuo komisijų atleidžiami tik sunkios būklės, visiškos negalios ligoniai – gydytojų įrašai leidžia komisijai spręsti tokiam ligoniui nedalyvaujant. Invalido visišką negalią pripažįsta minėtos invalidumą nustatančios komisijos, remdamosios funkcinių ligonio būklių sąrašu.

Nesutinkantys su VMSEK sprendimu gali jį apskųsti centrinei VMSEK Vilniuje. Pasak A. Vaitoškos, gydytojų konsultacinėse komisijose dalyvaujančio kaip “Sodros„ atstovo, paprastai visi neaiškumai šalinami dar pirminėje stadijoje, iki Vilniaus pretenzijos nenueina.

Skiriant invalidumą, atsižvelgiama į ligos eigą, tokius faktorius kaip asmens profesija, išsilavinimas, intelektas, amžius, galimybė keisti specialybę, profilį. Pvz., darbui prie kompiuterio šlubumas įtakos neturi, tačiau jei darbas susijęs su stovėjimu, nuolatiniu judėjimu – žmogui, iš dalies netekusiam darbingumo, sunku. Beje, sergant to paties pavadinimo liga, vienas gali dirbti, kitas – ne, vienam gali būti suteikiamas invalidumas, o kitam – ne. Kiekvienas atvejis dėl sudėtingų ligų kombinacijų yra individualus.

Vis dėlto, nustatant invalidumą vadovaujamasi medicininiais kriterijais – įvertinama, kiek prarasta darbingumo, o ne tai, ar žmogus dar lieka pajėgus dirbti. Todėl invalidumo pensija skiriama ir tiems žmonėms, kurie yra dar pajėgūs dirbti ir gauti pajamų, tačiau ne tą darbą kaip anksčiau. Invalidumo pensija, blogėjant situacijai darbo rinkoje, tampa ankstyvosios pensijos pakaitalu.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video